BÖNSALLAD
2009-05-24 l 19:35:38
Ibland måste det bara gå snabbare än tåget att få middagen på bordet och till min förtjusning har jag hittat det bästa och nyttigaste alternativet till pasta, potatis och ris som dessutom går just så snabbt att få ihop! Zetas Bönsallad med Matvete!!!
En himla bra uppfinning som innehåller cannellinibönor, kikärter, kidneybönor och matvete av durum. Enligt Zeta själva perfekt om man är vegetarian (eller som vi som försöker hålla lite GI-diet emellanåt!). I blandningen finns det tydligen alla aminosyror som vi behöver för att bilda fullvärdigt protein så vi blir mätta och glada!
Vi testade att helt enkelt blanda den sköljda bönsalladen med marinerade vitlöksklyftor, hackad färsk persilja och en vinägrett gjord på 3 delar olivolja, två delar vatten, en del vit balsamico och havssalt. Det blev mumma till grillade kycklingspett och squash!
Vilket är ert snabbaste alternativ till pasta, potatis och ris???
(Foto: Skogshuset)
BUSY WEEK
2009-05-22 l 18:47:21
Ibland hinner man bara inte blogga och denna veckan har verkligen varit sådan! Det har hänt så mycket!
Måndag till onsdag var det jobb så in i attan - somnade vid kvart i nio i tisdags! I onsdags var vi på filmen "Änglar och demoner" med utgång efteråt. Läste boken i januari så jag hade den i ganska färskt minne och jag måste säga att de hade gjort den bra, men utlämnat vissa detaljer som jag tycket var väldigt avgörande för spänningen, så det blir 3 av 5 "klappor" från mig!
Igår torsdag hade vi "öppet hus". Låter jobbigare än det var. Kompisar och familj kom och gick under hela dagen - tur att vi inte hade planerat något alls för det liksom bara blev så. Olle skulle tvätta båten som vi har ihop och som ligger på vår tomt. Catta var ute och gick och tittade in, Jörgen skulle kolla in vårt hus och bedöma hur många timmar det skulle ta för hans killar att panela om de delar som vi själva inte gjort ännu, Jimmy tittade in och "störde" lite eftersom han ändå skulle ut och köra, lite öl i gröngräset, lite grill på kvällen och sen slocknade vi vid halv tio. Skön dag!!!
Men det är klart att man hunnit att laga lite mat i veckan och receptet på vår favoritkycklingrätt hittar ni här. Kyckling är min älsklingsråvara och med kyckling av bra kvalité kan man göra fantastiska bjudrätter såväl som vardagsrätter. Har ni inte testat majskyckling? Gör det!!!
(Foto: Skogshuset med bild från greengate.dk)
LÖRDAGENS HEMLIGA PRESENT
2009-05-17 l 20:37:45
Hejsan alla bloggvänner!
Äntligen ska ni få reda på vad Magnus hade hittat på för hemlig födelsedagspresent till mig. Jag fick ju en liten överraskning av honom i tisdags - att jag skulle vara upptagen mellan 17 och 19 på lördagskvällen (igår)!
Jag var nog allt lite nervös för man vet aldrig vad han kan hitta på! Han skojade om allt från Kareoke till bergsklättring. Vid halv fem satte vi oss i bilen och så bar det av in till stan. Där svängde han runt ett tag för att jag inte skulle kunna gissa på en gång, men till slut så parkerade vi på Varmbadhusets parkering. Han hade hyrt hela övervåningen bara för oss två! Gissa om jag blev glad! Det var jättefint ordnat med en massa tända ljus runt en bassäng i mitten och runt jaccouzzin intill! Vi "bubblade" och simmade och slappade i bastun och åt jättegoda baguetter som han hade ordnat samt god dryck till. Mumsigt och jättemysigt och avslappnande! Min älskling visste vad jag behövde!!!
För er som inte bor i stan så är Varmbadhuset uppfört 1903-04 av den berömde badhusarkitekten Wilhelm Klemming.
Av hans badhus finns bara badhuset i Karlskrona och Centralbadet i Stockholm kvar.
Båda är i jugendstil.
I varmbadhuset i Karlskrona finns fortfarande första och andra klassens bassänghallar bevarade intakta. Detsamma gäller i huvudsak också tvättstugan med sin manuella hiss och trapphallarna. Många fina, tidstypiska detaljer finns kvar såsom mässingsstänger, järnsmide, trappräcken och målade glasdörrar. (Källa Länsstyrelsen!)
Bästa presenten jag kunde fått!!!
(Bilder från Skansenbutiken)
PELARGONIUM ZONALE
2009-05-15 l 18:43:18
Ikväll har jag varit riktigt flitig och planterat pelargoner!
Kul pyssel!
Det bästa med att bo i ett gammalt hus är att det finns en massa gamla saker i uthusen som man kan ta tillvara på. I Skogshuset har jag bland annat hittat gamla zinkbaljor och byttor som passar perfekt för plantering och dekoration och sagt och gjort, efter jobbet åkte jag förbi plantskolan och inhandlade pelargoner och en liten söt vit blomma som jag hoppas kommer att slingra runt "fötterna" på pelargonerna.
Älskar att påta i jorden, men är tyvärr inte så himlans duktig på att kombinera ihop snygga kreationer. Blev dock riktigt nöjd med detta resultatet!
Har ni några tips på andra roliga blommor som skulle passa i gamla zinkbaljor?
(Foto: Skogshuset med bild från busigt.se)
PICCATA MED ARABISK "TOUCH"
2009-05-14 l 20:16:25
"Harissa. En het chilipasta med vitlök, salt och kummin som är mycket vanlig i det tunisiska köket och ofta serveras som dip till bröd."
Om ni inte är mycket för kryddstark mat ska ni nog sluta läsa nu, för ikväll gjorde vi en HET tomatsås med Harissa. Toppengod tyckte vi, men när vi först smakade chilipastan på en tesked för att kunna avgöra precis HUR mycket vi skulle ha i såsen, sprang vi båda två direkt till vattenkranen, för det var verkligen starkt!!!
Piccata är annars en klassisk italiensk maträtt med parmesanpanerat kalvkött. Ikväll tog vi fläskschnitzel och det gick minst lika bra. En smakrik och god ost utgjorde både fyllning och en del av paneringen och ugnsstekt potatis och lite vitkål fullbordade vår torsdagsmiddag!
Piccata Milanese med arabisk "touch"!
Tomatsås
♥ 1 finhackad gul lök
♥ 10 inlagda vitlöksklyftor
♥ 3 msk olivolja
♥ 2 msk vetemjöl
♥ 1 burk Mutti finkrossade tomater
♥ 2 dl vatten
♥ 1 krm timjan
♥ 1 msk balsamvinäger
♥ 1 knapp tsk Harissa du cap bon
♥ Salt , svartpeppar och lite socker
Stek den finhackade löken och de inlagda vitlöksklyftorna i lite olja. Strö över vetemjöl och rör i tomatkross. Tillsätt vatten och låt koka ihop. Krydda med timjan, balsamvinäger och harissa och låt koka under lock i ca 10-15 minuter. Se upp så att det inte bränner fast i botten! Smaka av med salt, peppar och socker.
♥ 500 gram kött (fläskschnitzel tog vi som sagt)
Börja med att banka ut köttet med köttklubba.
Panering:
♥ 1 1/2 dl stark riven ost, helst parmesan
♥ salt och vitpeppar
♥ 1 ägg
♥ 4 msk mjöl
♥ olivolja till stekpannan
Blanda riven ost med kryddor och ägg till en smet i en skål. Blanda mjöl och kryddor på ett fat. Lägg de utbankade köttbitarna i paneringen samt en klick ostblanding i mitten. Spara dock lite ostblanding till stekningen. Vik dubbel och stek i upphettad panna några minuter på varje sida. Lägg en klick ostblandning på varje piccata mot slutet och vänd i pannan så osten smälter in i paneringen. Servera med tomatsås och ugnsstekta grönsaker.
Har ni använt Harissa till någon spännande maträtt någongång?
(Foto: Skogshuset)
RABARBERMUFFINS OCH EN HEMLIG PRESENT
2009-05-13 l 18:00:49
Igår firades det födelsedag i Skogshuset (min!) och familjen kom på lite fika framåt kvällskvisten. När man inte fyller jämnt och dessutom kommit över 30-sträcket räcker det med att hålla firandet på en lagom nivå tycker jag. Det är liksom mest mysigt att sitta ner tillsammans och bara prata!
Jag hade bakat Rabarbermuffins med Crumble, en slags muffins med smulpajsdeg ovanpå, som var suveränt goda om jag får säga det själv. Lite inslag av kanel (som jag ju älskar), råsocker och rabarber blev perfekt ihop! Svärmor hade bakat hallontårta som jag tyvärr (grämer mig fortfarande!) glömde föreviga på kort, men det var smarrig värre, det vill jag lova!!! Jag fick en massa roliga kokböcker och burkar till mitt kök att ha kakor i, presentkort på Alvas Hus (lantlig inredning - perfekt!!!) och så en hemlig present av Magnus. Han ska alltid skoja med mig så han hade köpt en jättevacker blombukett och skrivit ihop en liten historia på ett fint kort. Såhär står det:
"Lördagen den 16/5 kl 17-19 är du upptagen! Då väntar ett besök i en byggnad som går i jugendstil och vars utarbetade detaljer är en exponent för sin tid. Byggnaden är ritad av Wilhelm Klemming och uppförd 1903-04. Enligt den tidens syn skulle denna typ av byggnad vara ljusa och välkomnande och en tillflyktsort för den som söker avkoppling och vila. Allt detta avspeglar sig i Klemmings planlösning. 1992 blev huset byggnadsminnesmärkt och ingår också i världsarvet Örlogsstaden Karlskrona."
Kan någon hjälpa mig med att gissa vart jag ska?!
(Foto: Skogshuset)
FIDE FAJANS
2009-05-11 l 19:30:33
Har haft en rätt usel helg där jag tvingades jobba (igen!) för att min chef behövde hjälp med att hålla deadlines. Börjar bli rysligt trött på detta och att man aldrig kan få vara ledig, så nu blir det att sätta ner foten och säga nej!
Tröstade mig lite med att baka igår så det blev både Rabarbermuffins med crumble och Hallon & äppelpaj som det kommer recept på senare i veckan.
Under tiden tänkte jag tipsa om en härlig keramiker vars alster jag älskar. Eftersom jag är gift med en gotlänning så blir det oftast att det blir en tur till Gotland på sommaren. För två år sedan åkte vi runt på Öppna ateljéer som är Gotlands svar på Konstrundan. Alla hantverkare öppnade sina ateljéer under en helg i slutet på maj och vi besökte många olika ställen med blandat innehåll. Vi föll emellertid pladask för Fide Fajans som ligger i Burgsvik på södra Gotland. Där köpte vi detta underbara olivfat som vi ofta blandar olivolja och balsamico i till olika maträtter. Fide har även Bed & Breakfast så är ni i närheter rekommenderar jag ett besök i verkstaden och kanske en övernattning i det fina huset!
(Foto: Skogshuset med keramikbilder från Fide Fajans)
KÖTTFÄRS BOMBAY!
2009-05-08 l 18:05:06
Hallojsan!
Fredag och det betyder TACOS hos 90% av svenska befolkningen. Blev lite trött på detta för ett tag sen och har försökt att hitta andra roliga varianter med köttfärs. Erkänn - man är ju inte helt piggelin en fredagskväll när en hel arbets-/pluggvecka är slut så själva köttfärsen får nog hänga med ett tag till för det går ju så fort att fräsa till.
Hittade detta smarriga recept (som vanligt med egna inslag!) som testades idag och JISSES va smakrikt det blev. Bli nu inte avskräckt av kanel, russin och kokos tillsammans med köttfärs för det var faktiskt en helskön combi - lite indiskt och kryddigt och så gick det SNABBT!!!
Köttfärs Bombay hos Skogshuset!
♥ 400 g blandfärs (eller varför inte lammfärs?)
♥ 1 gul lök
♥ 1 burk Mutti finkrossade tomater
♥ 1 burk creme fraiche
♥ 1 dl russin
♥ 1 dl jordnötter
♥ salt
♥ kanel, svartpeppar, kummin, kardemumma, nejlika, muskor, chilipeppar och paprikapulver (jag är sååå dålig på att måtta kryddor, slänger i så mycket så det blir gott!)
♥ riven kokos till servering
Fräs färsen i stekpanna och hacka den gula löken. Fräs löken tillsammans med färsen så den blir genomskinlig och häll över i en större gryta. Tillsätt Mutti finkrossade tomater, creme fraiche och kryddor och låt koka ihop i 10 -15 minuter. Häll i russin och jordnötter mot slutet och smaka av med mer kryddor om det behövs.
Vi hade 1 dl basmatiris var som tillbehör samt skivad squash med kokos. Mycket lyckat alternativ till fredagstacosen!!!
Vad äter ni helst på fredagskvällen?
(Foto: Skogshuset)
MIN VITLÖKSRIV!
2009-05-06 l 20:04:21
Helluuu alla mattokiga!
Tack för alla goa och käcka kommentarer idag - det är så roligt att blogga när man har så många härliga läsare som ni *hihi*!!!
Jag har ju alldeles glömt bort att visa mitt fina fynd som jag gjorde i Holland för några veckor sedan. I den mysiga köksbutiken som jag skrev om här så sprang jag på denna underbara lilla pryl. Det är en vitlöksriv och den är sååå bra att riva vitlöken på istället för att "bassla" med allt klet som blir kvar i vitlökspressen när man står och lagar mat. Här skalar man bara sin vitlöksklyfta och river den på de räfflade delarna i "skålen" och dänger ner det direkt i maten. Jag brukar dessutom hälla några droppar vatten i vitlöksriven för att få med allt ner i maten, men det behövs inte om man inte vill. En toppenpryl som jag hoppas finns här i Sverige också!
Vad har ni för favoritprylar i köket?
(Foto: Skogshuset)
VARDAGSWOK!
2009-05-05 l 07:32:48
Jag har upptäckt att jag skrivit om många vegetariska rätter här på bloggen och idag kommer det en till *fniss*. När det ska gå fort så är faktiskt wok inte så dumt och då menar jag INTE de köpta wokpåsarna även om dom också är goda. Nej, jag menar egenkomponerad wok.
Vi försöker alltid ha ett gäng färska grönsaker hemma och denna gången komponerade vi ihop följande.
Skogshusets vardagswok
♥ 2 morötter
♥ 1 purjolök
♥ 1 gul lök
♥ 2 strimlade selleristjälkar
♥ 250 g broccoli i små buketter
♥ 1 liten påse sugarsnaps (finns både färska och frysta)
♥ olivolja
♥ kryddor du gillar (vi tog chilipulver, mango chutney och salt)
Strimla alla grönsakerna. Ju mindre bitar desto fortare går woken att laga till! Hetta upp en wokpanna med olivolja i botten och lägg i alla grönsakerna. Tillsätt dina favoritkryddor och woka på hög värme tills morötterna har fått en lagom konsistens (vi gillar inte när dom är hårda!). Servera med rostade nötter, mango chutney eller sötstark sås.
Vad brukar ni woka för grönsaker?
Igårkväll kom Magnus syster med familj hem från en vecka på Cypern. Vi åkte över (dom bor bara 3 minuter bort med bil) och fick se underbara bilder och film från deras soliga vecka. De såg så pigga och utvilade ut så jag tror att det hade varit en fantastisk resa på många sätt!
(Foto: Skogshuset)
CHRISTINAS SMÖRGÅSTÅRTA
2009-05-03 l 16:11:11
I lördags kväll blev vi uppbjudna till Magnus föräldrar på smörgåstårta. Jag vet inte vad vi hade gjort för att förtjäna denna fina inbjudan, men jag kan säga att det tog tacksamt emot att maten stod på bordet efter en hel dag med husmålning i solen! Smörgåstårtan har Christina tidigare gjort till dop och större bjudningar och den bygger på ett recept från -71 (!). Lite olika varianter har provats genom åren, men vi fick smaka nedanstående fyllningar. Säkert helt perfekt till vårens studentfester, konfirmationer och andra tillställningar!
Christinas Smörgåstårta
4-5 personer
♥ 8 längder landgångsbröd
Fyllning 1:a och 3:e lagret
♥ 1/2 pkt Bredgott
♥ 1 1/2 hg skinka
♥ 4 msk senap
Blanda Bredgott och fint strimlad skinka väl med senapen
Fyllning 2:a lagret
♥ 1 liten burk skivade champignoner
♥ 2 hg färdigskalade räkor
♥ 1 1/2 dl majonnnäs
Hacka champignonerna och de färdigskalade räkorna och blanda med majonnäsen.
Garnering
♥ 1 1/2 dl vispgrädde
♥ 1 1/2 dl gräddfil
♥ 1 påse dip (vi fick med sour cream smak,
men det är säkert gott med andra smaker också - tag vad ni gillar!)
♥ Tomater
♥ 1 liten burk fruktcoctail
♥ 1/2 burk ärtor och morötter
♥ 1 dl majonnäs
♥ 2 hg handskalade räkor
♥ Dillkvistar
♥ Gurka
Lägg ihop landgångsbröden med fyllningarna emellan, först på längden och sedan på tvären. Vispa grädden och vänd ner gräddfilen och kryddorna i grädden. Bred ut garneringen över tårtan och på sidorna. Skiva tomaterna och lägg i 2 längder på tårtan med ca 6 cm mellanrum. Blanda fruktcoctail och ärtor och morötter med majonnäs och lägg mellan tomaterna. Lägg över räkorna och klippta dillkvistar och skiva gurka och lägg på sidorna. Tårtan kan med fördel läggas ihop dagen innan men dekorera den gärna samma dag som den skall avnjutas.
Vad gillar ni att ha på smörgåstårta?
(Foto: Skogshuset)
SOJAFRÄS
2009-05-01 l 18:53:56
Eftersom jag jobbat på som bara den hela veckan och förra helgen kunde jag faktiskt unna mig att gå från jobbet vid tre igår!!! Härligt!
Magnus kom och hämtade mig och så gick vi och köpte oss årets första glass på Glassiären! Sen åkte vi hem, jag somnade på en filt i solen på gräsmattan, vaknade en timme senare och så grillade vi hamburgare och åt till "Foul Play", en gammal goding från 70-talet med Goldie Hawn och Chevy Chase. I like!
Till hamburgarna gjorde jag en god sojafräs med sojabönor, persilja, vitkål och olivolja. Fräs 250 g sojabönor tillsammans med lagom mängd riven vitkål i olivolja i en stekpanna. Låt kålen bli genomskinlig och rör sedan ner persilja och lite havssalt. Voilá - enkelt och gott tillbehör till grillat!
(Foto: Skogshuset)