STROOPWAFELS

 2009-03-30 l 20:30:45

Hemma igen från sköna Holland! Det gick mycket fortare att köra hem - inga köer eller galna tyska lastbilschaffisar på Autobahn! Det var härliga dagar att vara iväg och trots att vi gick långt och det blev sena kvällar så jag känner mig piggare än på länge. Säkert bara för att man fått göra ROLIGA saker!

I lördags var vi i Delft som är en liten gullig historisk stad. Där bodde och verkade Vermeer som målade den berömda "Flicka med pärlörhänge" som också blivit film. Delft är också berömt för sitt blåmålade "mormors-porslin" och sina historiska byggnader och vi hade en härlig dag på bl a marknaden där vi provade en holländsk delikatess, nämligen Stroopwafels! Dessa små härliga bakverk blev snabbt min och Magnus favorit och till Magnus lycka fanns de i sice XL på marknaden! Våfflorna är tunna, tunna och fyllda med någon slags kolakräm. Det vattnas i munnen bara jag tänker på dom. Som tur väl var köpte jag hem några paket att smaska på och nu har jag börjat jakten på ett svenskt Stroopwafels-recept. Om någon känner till dessa små läckerheter får ni GÄRNA höra av er!

Ett av de allra äldsta stroopwafels recepten som hittats är från 1840, men historien om stroopwafles började långt innan i slutet på 1700-talet. En bagare från Gauda tog alla överblivna kaksmulor han hade fått ihop under dagen, gjorde en kaka och doppade den i sirap. Denna billiga och populära kaka för de allra fattigaste var så född! Idag är originalkakorna inte alls billiga men de smakar bättre och är därför värda sina slantar!

(Foto: Skogshuset och delft.nl)

GREETINGS FROM AMSTERDAM!

 2009-03-28 l 11:12:03


Efter ca 14 timmars bilkörning kom vi så fram i torsdagskväll. Det var en trevlig tur genom Danmark, Tyskland och så slutligen Holland. Vi hamnade i lite bilköer både på Autobahn och runt Amsterdam (lyckades naturligtvis pricka in rusningstrafiken!) så det sinkade oss ca 2 timmar. Typiskt! Men väl framme väntade köttfärssås, pasta, vitlöksbröd och Tempranillo, så vi kunde inte klaga:-)

Igår åkte vi alla fem till Amsterdam. Baby Agnes hade fått en splitter ny vagn som vi hämtade upp i Tygelsjö och körde ner. Jättefin med rosa detaljer och matchande accessoarer! Vi promenerade genom Amsterdams gamla kvarter över broar och kanaler och uteserveringarna lockade med kall öl och gott kaffe. Bredvid den flytande blomstermarknaden där de sålde alla tänkbara (och otänkbara!) blomsterlökar och knölar tog vi oss en fika innan vi tittade på stadens alla fina byggnader, inklusive Rembrandts hus. En guidad båttur runt hela stan bjöd på en härlig vy från vattnet och vi åkte förbi gamla vackra packhus från 1600-talet, Anne Franks hus där hon och hennes familj gömde sig undan Tyskarna, Magere Brug - Amsterdams mest kända bro, Science Center Nemo och en drös med husbåtar. Tydligen finns det över 2 500 husbåtar i Amsterdam som ligger förtöjda längs med kanalsidorna!

Idag är det lite sämre väder och vi ska åka till Delft, en liten pittoresk stad mellan Rotterdam och Amsterdam. Blir det inte bättre väder kan det tänka sig att det också blir ett besök på Heineken - grabbarna håller tummarna för ösregn!!!

Annars är det mycké majonnäs, ost och pannkakor här!

(Foto: Skogshuset)


A PIECE OF BOOK

 2009-03-25 l 20:58:35

Dimman låg tät när vi kom in i Mamsens lägenhet. "Hej, hej!" hördes det glatt från köket och ut i hallen tittade en strålande glad liten figur med förkläde. Travade på ett stort fat låg färdiga våfflor och fler var på gång i laggen. Lilla Mamsen förvånade oss verkligen - hon som inte brukar tycka om att laga något överhuvudtaget!!! Hon hade verkligen överträffat sig själv! Vi åt och de smakade supergott!

Och den lilla överraskningen?! Leila's senaste "A piece of cake" som jag gått och trånat efter i flera månader! Hur kunde hon veta det?! Nu väntar över 200 härliga recept på bröd och kakor på att få provas i Skogshusets kök. Kan knappt bärga mig! Tack, tack lilla Mamsen och välkommen hem till oss för att provsmaka!

(Pst - Om ni har testat nåt från boken får ni gärna tipsa om smaskigaste receptet!)

(Eget collage med bild från leila.se)

MINI-WEEKEND!

 2009-03-25 l 17:42:40


Vår i luften! Har haft en jäktig dag med slutinlämning av rapporter och möten, men snart bär det av till Mamsen för lite inmundigande av "Waffles"! Hon har även en liten överraskning till mig talade hon om i telefon igår...Undras vad det kan vara?! Spännande, spännande!


Ikväll ska det även hinnas med att packa, göra lite lunch-matsäck att ha med på bilresan samt skriva instruktioner till husvakten. Det blir jämt snärj, men det är kära bekymmer. Ska bli så skönt att komma iväg några dagar, om än bara för en mini-weekend! Det ska visst vara lite varmare i Holland än här, men efter en snabb koll på webb-vädret så bestämmer jag mig nog för att ta med en tjock extra-jacka i alla fall! Typiskt om man skulle komma tillbaka och vara förkyld.


Hoppas på att få se lite parker med den berömda blomsterfägringen! Säsongen startar tydligen nu i slutet på mars när krokusarna blommar. I början av april följer påskliljorna och några tidiga tulpansorter. Runt mitten av april är det dags för liljor och hyacinter, medan tulpanerna brukar blomma från mitten av april fram till första veckorna i maj.


Hoppas på att hinna skriva några rader medan vi är borta och recensera lite restaurangbesök!

(Eget collage med bilder från Hollands turistbyrå)


MENINGEN MED KAFFE

 2009-03-24 l 21:51:54

Vi fick en espressomaskin innan jul och har testat den några gånger. Konstigt nog gillar jag espresso, särskilt med en liten bit choklad i botten. Mina små espressokoppar är precis lagom för en liten "hutt"!

Annars är jag ju stor té-drickare så det riktigt sällan som jag dricker kaffe. Tycker inte om smaken, vare sig när jag dricker det eller efteråt. Att pussa på Magnus när han druckit morgonkaffet är blä. Nej, tandborsten först, älskling!
Däremot ÄLSKAR jag doften av kaffe! Det doftar hemtrevligt, mysigt och helt enkelt gott. Och jag tror att jag kommit på varför jag gillar doften - det är helt enkelt gemenskapen man har över en kopp kaffe som jag gillar!

Var på stan med Pernilla på lunchen igår och såg den - vårens måste från danska Stelton! Den är smal, smäcker, hög och grön. Och man ska ha kaffe i den! Stelton har i vår kommit med de nya färgerna  khaki, champagne och safirblå men den gröna slår dom med hästlängder enligt mig! Turligt nog fick vi presentkort när vi gifte oss förra sommaren, så gissa vad jag ska inkassera till vårens kaffe/té-kalas när vi kommit hem från Holland på måndag?

(Foto: Skogshuset med bild från stelton.com)

VÅFFELDAX!

 2009-03-23 l 18:41:22


Jisses, vad mycket våffelrecept det finns på nätet såhär dagarna före den 25:e (våffeldagen för er som inte noterat detta)! Det är äppelvåfflor, chokladvåfflor, våfflor med fruktsallad, spettekaksvåfflor, örtvåfflor, våfflor med fetaost, pumpavåfflor med lax (!), fullkornsvåfflor etc.


Det är knappt att man vågar sticka ut och säga nej tack!


Jag tycker nämligen det är väldigt gott med klassiska frasvåfflor med vispgrädde och sylt. Magnus kompis Stefan kom hem till oss en dag förra våren när det började bli dags för våffelsäsong och hade tagit med sig ingredienser till ett helt kompani och så ekologisk blåbärssylt till det. Vad vi åt!!! Säkert en sju, åtta var! Smaskens, mums och helt enkelt gott!!!


"Vanliga" frasvåfflor med grädde (ca 8 stycken)


♥ 3 dl vetemjöl

♥ 2 dl kallt vatten

♥ 3 dl vispgrädde


Vispa ihop mjöl och vatten till en lagom smet. Vispa grädden tjock och blanda ner den. Hetta upp ett våffeljärn. Pensla järnet med smält margarin. Lägg på 3/4-1 dl smet  och grädda våfflorna så de blir gyllenbruna och släpper lätt. Lägg dem på galler så frasigheten håller i sig. ÄT och NJUT!!!

Hur vill ni ha era våfflor?

(Eget collage)


MJUK SAFFRANSKAKA

 2009-03-22 l 17:27:19

Söndagsbaket till arbetskompisarna resulterade efter mycket om och men i en mjuk Saffranskaka. Det är ganska behändigt att bjuda på mjuka kakor eftersom det inte tar så lång tid jämfört med att göra småkakor.

Detta är en mumsig och smaskig kaka med "the swedish" lagom smak av saffran. Börja med att smörja och bröa en slät, rund, form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Smält 200 g margarin eller smör och låt det svalna. Stöt 1 pkt saffran med en sockerbit i en mortel. Vispa 2 ägg och 3 dl socker poröst. Tillsätt saffran, matfett och 1 1/2 dl mjölk. Blanda 4 dl mjöl med 2 tsk bakpulver och rör ner i äggsmeten. Häll det i formen. Grädda i nedre delen av ugnen ca 35-45 min. Sikta ev över florsocker när kakan ska serveras.

Hoppas nu de tycker om den!!!

(Eget kollage med foto från Skogshuset och bild från ikea.se)

BLOMMIG FALUKORV

 2009-03-22 l 11:59:03

Vi har haft Blommig falukorv i veckan. Nja, kanske inte blommig till utseendet, men smaken blommade verkligen ut! Curry, tomat, tabasco och den kära, gamla falukorven (med hög kötthalt!). Blev så vansinnigt sugen på pasta som vi ju inte äter äter längre, eftersom Magnus försöker sig på GI-kost, men lilla jag föll föga för frestelsen och kokade fullkornspasta till. Gott! Vi brukar ofta laga mycket mat så det räcker till många portioner och detta receptet räcker till mellan 4-6 portioner och går bra att frysa.


♥ 1 ring falukorv med högt köttinnehåll

♥ 1 förpackning krossade tomater

♥ 1 gul lök

♥ olivolja

♥ smaksättare som curry, tabasco, salt, peppar och torkad basilika


Skär korven i halvmånar eller mindre bitar och stek till i lite olivolja i tjockbottnad gryta tillsammans med lök. Tillsätt krossade tomater, curry, tabasco och torkad basilika och låt puttra medan pastan blir klar. Smaka av med salt och peppar och servera med t ex squashsallad (squash, olivolja och flingsalt).


Lagom snabb vardagsmiddag!


Annars har det mest varit hemma helg och förberedelse för nästa veckas resa. M har fixat bilen med sommardäck (man får ju inte ha dubbdäck i Tyskland och eftersom vi kör därigenom hoppas vi nu att det inte blir mer snö!!!) Har bakat till kakmåndagen imorgon (mjuk Saffranskaka!) och resultatet kommer senare i både receptform och med bild.

Trevlig söndag!

(Foto: Skogshuset)


TÉ-ÄLSKARE

 2009-03-19 l 19:06:31

Som sagt, jag älskar ! Så idag tänkte jag tipsa om Tefrossa - en sida där alla vi té-älskare kan njuta av ett överflöd av goda téer och vackra bilder. "Än är det vinter kvar säger Mor", så det gäller att värma sig med något riktigt smaskigt! Varför inte en Chai-té?!

♥ 1 msk ingefära
♥ 10 kardemummakapslar eller 2 tsk stötta frön
♥ 10 kryddnejlikor
♥ 1 tsk 
♥ 1 l vatten
♥ 4 dl mjölk
♥ 1 dl socker
♥ ½ dl svarta teblad


Skala och riv ingefäran i en kastrull. Tillsätt kardemumma, nejlikor och kanel.
Häll i vattnet. Låt koka i ca 10 minuter. Tillsätt mjölk och socker. Låt sjuda i 2 minuter.
Rör ner tebladen. Ta kastrullen från värmen, låt teet dra i ca 5 minuter. Sila bort teblad och kryddor. Servera genast.

(Eget collage)


MAJS OCH KAKTIPS?

 2009-03-18 l 16:55:22


Nu är det precis en vecka kvar tills vi skall åka till Holland och hälsa på Baby Agnes (ja, Mange och Nilla också förstås)! Ska bli så roligt att se hur mycket Agnes har vuxit sen jag såg henne sist. Bebisar tenderar ju att växa så det knakar innan man hinner blinka ens.


Vi ska bila ner så det blir ett äventyr i sig. Gillar att åka bil för man kan stanna när man vill och göra det hela till en utflykt. Vi brukar prata om ditten och datten och bulla upp med en massa kul fika så resan inte känns så lång. Hörde att de inte är speciellt bra på laktosfria produkter i Holland så jag får väl ta med lite Solhavre så jag klarar mig.


Appropå fika så är det min tur att ha kakmåndag på jobbet nästa vecka. Vi har nämligen ett kakschema som snurrar och man får bjuda sina arbetskamrater på vad man vill (även köpebröd) och man slipper äta om det inte skulle passa - bra va?! Några tips på vad som kan passa 10 kaktokiga kontorsnissar???


Trevlig kväll!


(Tips! Kl 21 är det Texas BBQ hos Leila på Landet i TV4+ och enligt nyhetsbrevet vankas det bl a Grillade majskolvar - se ingredienserna ovan!)


SAFFRAN OCH FISK

 2009-03-17 l 18:59:55


Igår blev det saffransdoftande fiskgryta i Skogshuset. Tycker saffran passar perfekt till "seafood" som fisk och räkor. Ann-Sofie har en jättegod räksallad (varm!) som jag måste lägga upp receptet på nån gång...I vilket fall som helst, det är inte ofta det vankas fisk här hemma, man blir ju inte så mätt på det. Men tillsammans med matvete så blev det en stadig måltid och lunchlådan idag var räddad:-)

Saffransdoftande Fiskgryta för 4
♥ 1 gul lök
♥ olivolja
♥ 1 pkt saffran
♥ 1 fiskbuljongtärning
♥ 2 dl vatten
♥ 400 g torsk- eller hookifilé
♥ 1 pkt krossade tomater (Tips! Ta gärna en naturell sort eftersom det är en del socker i de smaksatta!)
♥ 150 g sockerärtor
♥ sallad
♥ matvete till servering (vi gjorde en blandning av matvete, olivolja, örtsalt, majs och fetaost)

Hacka lök och fräs i olivolja. Släng i saffran, buljongtärning, lite vatten och låt löken bli mjuk. Skär fisken i mindre kuber och lägg i lökblandningen tillsammans med resten av vattnet. Tillsätt tomaterna och låt "småputtra" i ca 5 minuter. Koka sockerärtorna någon minut så de blir "al dente" och lägg ner i fiskgrytan. Salta och peppra och njut med matveteblandning.

(Pssst! Visste ni att saffran är världens dyraste krydda?! Odlas i bl a Spanien och det går åt mängder av små krokuspastiller till ett enda gram saffran...)

(Foto:Skogshuset)


KRYDDA HÄLSAN!

 2009-03-16 l 18:53:57


I förra månadens nummer av Topphälsa fanns en artikel om olika kryddor och dess påverkan på vårt välbefinnande. Till min stora glädje återfanns många av mina favoritkryddor i artikeln, däribland Ingefära, Kardemumma, Chili, Vitlök, Basilika och Kanel!

Själv är jag uppväxt med att kanel äts en gång om året och då endast på risgrynsgröt. Som vuxen har jag upptäckt att kanel är användbart till mycket bl a i matlagning och som smaksättare i diverse röror och blandningar. Tydligen är kanel också rena hälsokuren! Innehåller en massa antioxidanter (så man inte blir gammal:-) och två gram kanel motsvarar ca 1,3 kg färska tomater i antioxidantvärde.


Själv har jag alltid kanel, kardemumma och ingefära i min häxblandning till gröt på helgerna. Det är mumma det! Det är också kanongott att ha i moussaka - rekommenderas varmt. Och så toppa med en kaffe med skummad mjölk, kanel och choklad på. Och nu är frågan, vad använder ni kanel till?


I julas hade vi hela kanelstänger i glöggen och som dekoration både i dörrkransen och på julbordet. Synd att jag inte fick någon bild på det...Så ni får nöja er med en bild på kanel i favoriten Cult Designs kub som Magnus fått i födelsedagspresent och ett smaskigt recept på Äppelmust med kanel och vodka!


♥ 1 liter äppelmust

♥ 3 msk flytande honung
♥ 1 st vaniljstång
♥ 2 st kanelstänger
♥ Vodka efter smak


Värm äppelmusten tillsammans med honungen, vaniljstången och kanelen. Låt koka upp. Drag åt sidan och spetsa med vodka. Häll upp i glas och servera varm.


(Foto: Skogshuset)

LINSSALLAD

 2009-03-15 l 14:50:29

Igår var vi riktigt duktiga! Efter en vecka med förkylning och snörvel gav vi efter för det vackra vårvädret (+6 grader och lite sol-dis!), bylsade på oss och gav oss ut i trädgården. Under veckan som gått hade det dykt upp gula vårblommor (små vitsippeliknande saker som säkert är jättevanliga men jag vet inte vad dom heter - någon?!), krokus och snödroppar. Jag säger som en viss känd person - ÄNTLIGEN! Hade vårstädning i trädgården nästan hela dagen och körde två vändor på tippen. Det blev så fiiint! Skönt att vara ute så mycket, Magnus är ju det varje dag men jag sitter bara inne och enda stunden på dagen jag kommer ut är lunchpromenaden med Frida.

Tittade naturligtvis på finalen av Melodifestivalen på kvällen och för en gångs skulle vann RÄTT låt! Höll på Malena alternativt Sofia. Tror den klassiska ådran i mig från mina år när jag spelade violin bröt igenom! Tredje deltävlingen när Malena var med och gick vidare satt Nettan och jag och hejade och se så bra det gick!

Ikväll blir det svärmors stek och till det en linssallad som jag gillar. Mycké gröna linser och vitlök tillsammans med olivolja, det är mums det:-)

Linssallad 6 port
400 g gröna linser
1 tärning höns- eller grönsaksbuljong
1-2 tsk timjan
2 rödlökar eller 1 purjolök
1 klyfta vitlök
1 tsk örtsalt
svartpeppar
2 msk ljus vinäger
3 msk olivolja

Blötlägg linserna i 30-60 minuter. Koka dom därefter i nytt vatten med buljongtärning och timjan. Det räcker med ca 15-20 minuter, linserna ska inte bli överkokta. Häll av vattnet, blanda ner hackad lök. Strö över salt, svartpeppar och stänk över vinäger och olja. Pressa över vitlök och lägg upp på ett fat och låt svalna. Lätt va?!

(Foto: Skogshuset)

VÄLDOFT

 2009-03-14 l 17:38:16

Som jag skrivit innan så älskar jag Lush och deras Honey Trap till läpparna. Och detta vet min lille Magnus! När han kom hem från mässan i Göteborg sent på torsdagskvällen hade han med sig en liten present i form av några nya burkar Honey Trap och sedan en pryl som snabbt blev ny favorit - massagekakan Mange Too!!! En härlig liten läckerbit som doftar honung och om man värmer den mellan händerna, smälter den lagom för att massera in på kroppen och kan användas både som handkräm, hudlotion och som massageolja. Övriga ingredienser är kakaosmör, sheasmör, magnosmör, vit choklad, färska bananer, honung (!), pepparmynta, vanilj och apelsinolja. Kan det bli smarrigare?! Sedan tidigare har jag provat en annan massagekaka - Wiccy Magic Muscles - på onda ryggar och den gör verkligen att man slappnar av och nästan somnar. Pepparmintsolja och kanellövsolja är några av ingredienserna till denna goda kaka och de är stimulerande och fungerar naturligtvis även jättebra på trötta fötter efter en lång shoppingrunda på stan.

Du som ännu inte provat på Lush´s produkter tycker jag ska göra det. De är 100% icke djurtestade, 100% vegetariska produkter, 76% vegan produkter, 100% färska, handgjorda produkter med frukter, grönsaker, eteriska oljor och säkra syntetiska ämnen. Och så har de 57% "nakna" produkter, dvs utan förpackning! (Källa Lush.se). Och så doftar de helt LOVELY! Att gå in i en Lush-butik är som att gå in i en delikatess-affär full med mums för både kropp och själ. Och så blir man så pigg oxå:-)

Tack M för din fina present - puss!

(Eget collage med bilder från lush.se)

NÄR KATTEN ÄR BORTA...

 2009-03-12 l 20:56:59

Som sagt, Magnus är på mässa och kommer inte hem förrän i natt. Och var innebär det?! Jo, att jag kan passa på att plocka fram lite gottigott ur gömmorna!!! Lite måste man väl få unna sig när man sitter ensam och alena i ett litet hus i skogen:-) Vi fick en underbar present av Max och Nettan när dom var här sist som innehöll en massa snask från Kahls: handgjorda chokladpraliner, brända mandlar i nytappning, ett jättegott té och en påse Mintcrisp - en liten delikatess från Saema i Norrland. Det är tunnbrödsbitar som är doppat i choklad (som sagt, jag älskar choklad!) - hur goda som helst.

Jobbade sent idag men när jag kom hem tog jag på mig mysisarna, gosade med Skrållis, tände en brasa i kakelugnen, la en ansiktsmask och kokade en kopp Kvällsört och nu tänker jag knapra i mig hela påsen med Mintcrisp alldelse själv! Tycker det är rätt skönt att vara själv hemma ibland (sorry Magnus, inget ont menat, men det är "gött" att vräka sig på soffan utan att behöva trängas:-). Tror man behöver vara ensam ibland lite till mans för att bara vara. Då är det så härligt med en kakelugn där man kan sitta och titta in i eldens sprakande sken där eldslågorna liksom dansar. Kan vara helt hypnotiskt. Skönt...
(Foto: Skogshuset)

MÄSSOR OCH AVOKADO

 2009-03-11 l 20:26:57

Siffror, siffror, siffror... Jag har "bollat" med miljoner hela dagen - låter kul va?! Bara om man får ihop det på slutet skulle jag då vilja tillägga, annars är det pest och pina. En ekonoms vardag är deadlines och det är deadline imorgon IGEN för en av många rapporter, men denhär gången ligger det inte på mig att bli klar i tid för jag har redan gjort det mesta av mitt - skönt!

Så nu kan det bli hemmakväll med min älskling, fortfarande snorig, men han är fast besluten att bli frisk tills imorgon för att åka tåg till Göteborg och gå på elektronikmässa. Låter "sådär-kul" om jag får säga mitt, men jag antar att det är inspirerande att komma iväg och se lite nya prylar. Grabbarnas lekstuga liksom. Purrning i ottan imorgon och iväg med Pettsson och så hem sent. Undras hur piggelin kanin en man med förkylning är fredag morgon?!

Själv skulle jag vilja åka på Interfood 2009- också i Göteborg fast senare i vår. Jag såg en artikel om den i en bilaga till DI idag på frukosten och det är en mässa som egentligen riktar sig till branschfolk inom livsmedel och mat, men de har även en publikdag med ekologisk, när- och lokalproducerad mat från Sverige, vinprovingar och andra roligheter. Skulle passa bra att gå på eftersom det är samma helg som Göteborgsvarvet när vi skall heja på Max och Jonas.

Appropå mat så är det tur att vi inte har något besök ikväll. Har satt i oss guacamole med en MASSA avokado och vitlök och jag kan meddela att det ligger en lätt odör i köket:-)

Go´kväll!

(Foto: Skogshuset)


FÖRKYLNING OCH LÖK...

 2009-03-10 l 19:41:57

Magnus är jätteförkyld så det är synd om både honom och mig idag:-) Det är ingen dans på rosor att vara snorig, snörvlig, hostig och allmänt "tätter i näsan" och snart lär väl jag också få det! Men lite kan man ju göra för att försöka stoppa bacillerna att sprida sig så det blev en Kikärtsgryta med en massa vitlök och tabasco för att skrämma de små.

Kikärtsgryta 2 pers

500 g kokta kikärtor
500 g krossade tomater
en stor gul lök
vitlök
1 dl mango chutney
1 tärning grönsaksbuljong
tabasco
paprikakrydda
salt, vitpeppar
olivolja

Skala och hacka den gula löken och fräs den mjuk i olja i en tjockbottnad kastrull. Blanda i de kokta kikärtorna, de krossade tomaterna, vitlöken, mango chutney och grönsaksbuljongen och låt koka på medelvärme i ca 10 min. Smaka av med tabasco, paprikakrydda, salt och peppar och låt puttra ytterligare några minuter tills alla smaker blandat sig till en smarrig röra. Vi hade knaperstekt bacon och hackad squash till, men det går lika bra med ett gott nybakat bröd.

Nån annan som har någon bra huskur mot tröttsamma förkylningar?

(Foto: Skogshuset)

KRISPIGT VÄRRE

 2009-03-09 l 19:07:30

Gårdagens besök hos svärföräldrarna var trevligt - de hade tänt en brasa i kökskaminen och lagat mat: vildsvinskotletter med kantarellsås och till det en sallad gjord på matvete, kikärtor, minimajs och diverse grönt. Och hur smakade då vildsvinskotletterna???

Det var supergott!!!

Som minifläskkotletter till utseendet men mycket, mycket mörare och det smakade inte alls vilt som jag trodde. Hade jag fått välja hade jag hellre köpt vildsvin i mataffären än vanliga flässkotletter, men jag antar att det är rätt dyrt kött och inte så lätt att få tag på. Glad är jag att jag fick prova i alla fall!

Eftersom jag inte har någon bild på anrättningen som vi blev bjudna på igår så lägger jag in en bild på favoritmellanmålet just nu - Finn Crisp. Jättesmidiga små platta rågskorpor kryddade med kummin gjorda på fullkorsnrågmjöl (93%!), vatten, salt, jäst och kummin. Inga konstiga tillsatser vad jag kan se. Gott att ha till röra av makrill i tomatsås blandat med majonnäs och lite tomat. Jag blir sugen bara jag tänker på det!

Ikväll blir det lite pappersarbete - högarna växer på bord och stolar!

...pssst...gissa från vilket land Finn Crisp kommer...?!

(Foto: Skogshuset med bild från finncrisp.com)

FRUKOST

 2009-03-08 l 11:09:29

Det är extra gott med frukost på helgerna. Man kan sitta lääänge och gosa i soffan med en kopp varmt té, en latte och nåt gott bröd. Förr brukade vi (läs Magnus!) åka till det lilla bageriet i byn och köpa frallor på lördagsmornarna, men nu när det är GI som gäller så blir det ofta någon god röra till yoghurten istället - bröd är ju BIG no-no.

Som här t ex, färska fikon, nektarin och nötblanding till vaniljyoghurten! Smaskens så det förslår. Och tänka sig att inte ens jag, en inbiten tédrickare, kunde motstå att smaka Magnus kaffe med skummad mjölk (laktosfri förstås!) med choklad, kardemumma och kanel på toppen. Det var faktiskt inte alls dumt!

Idag blir det middag hos svärföräldrarna. Det ryktas att det blir vildsvinskotletter och det ska bli spännande att smaka. Tror inte att jag ätit det innan, undras vad man har till det? Bara det inte smakar för vilt, det gillar jag inte. Testade älgstek en gång som vännen Henrik jagat och lagat till, det var rätt ok. I vilket fall som helst - rapport kommer senare huruvida det var tummen upp eller tummen ner.

Ha en skön söndag!

(Bild: Skogshuset)

CHOKLADFROSSA

 2009-03-07 l 22:06:28


Trodde våren hade kommit hit när jag vaknade i morse, men det visade sig att det hade börjat snöa - igen! Börjar bli riktigt trött på detta gråa, trista väder nu. Varför bor man i Sverige, kan man fråga sig?!
Det enda rätta när det är kulet och grått är att äta riktigt mycket choklad! För min del ska choklad ha mycket hög kakaohalt och gärna innehålla så lite socker och kakaosmör som möjligt. Favoriten just nu är Lindt's chokladkaka med 85% kakaohalt. Börjar nog bli vuxen (äntligen?!). Förr tyckte jag det var alldeles för beskt med så mycket kakao, men efter det att Nilla tog med mig på chokladprovning så frossar jag gärna loss på extra mörka synder:-)
Och tänka sig, det blev choklad efter middagen på lördagskvällen - GI-chokladbollar med extra mörk choklad - mumsfilibabba!!!

(Eget collage med bilder från lindt.com)


KYCKLING PÅ FREDA´!!!

 2009-03-06 l 19:05:32

Hörde precis på webb-radion att den mesta maten som äts på fredagskvällarna i Sverige är tacos - så jag sticker väl ut lite ikväll då! Här i Skogshuset blir det Kyckling tricolore med fullkornspasta. Egentligen ska det vara spenat i men tji fick jag när jag tittade i frysen och upptäckte att spenaten var slut! Bara att hitta på nåt annat att stoppa i grytan så det blev broccoli. Lite GI är det allt - ta det lugnt med pastan bara! En deciliter kokt pasta räcker per person.

Kyckling tricolore (2 pers)

2 kycklingfiléer
1 pkt iMat (havregrädde)
ca 250 g broccoli
8 körsbärstomater
salt och peppar
2 dl kokt fullkornspasta

Skär kycklingfiléerna i mindre bitar och bryn i gryta tillsammans med salt och peppar. Mixa broccoli, hälften av tomaterna och havregrädden lätt och häll på kycklingen. Koka ihop ca 20 min och smaka av med salt och peppar. Servera med fullkornspasta eller en fräsch avokadosallad.

Ska hämta Magnus på badhuset snart och sen blir det Fredagsgott!

(Eget collage med bild från Oatly)

MISSA INTE...

 2009-03-02 l 19:17:24

...Leila's nya serie! Alla ni som är lika tokig som jag i TV-kocken Leila Lindholms färgsprakande matkreationer kan glädjas åt att det denna veckan är premiär på hennes nya matprogram "Leila på landet" i tv4+. Jag satt som klistrad vid TV:n i julas när hon bakade och pysslade i sitt vackra kök - vill också ha! Undras om det är hennes eget eller i studio??? I vilket fall som helst kommer vårens programserie att handla om enkel och skön matlagning som inspirerar till strandfest likaväl som lata dagar i solstolen. Ingredienserna odlar hon delvis själv och hon fiskar, slungar honung hos grannen och lagar helt enkelt mat på sitt vis. Jag kommer att sitta klistrad och kanske få tips till lite recept till bloggen!

(Eget collage med bilder från tv4.se)

RSS 2.0