FISK MED PARMESAN & SPENAT

 2010-02-26 l 09:37:17


Magnus fick tag på 25 kilo toppenfina torskfiléer som vi har levt länge på nu. Stora, tjocka riktigt köttiga filéer där vi experimenterat hej vilt med tillbehören. Fisk två gånger i veckan har det blivit de senaste veckorna - smarrigt!

Ett recept som jag fastnat för alldeles speciellt är detta:

500 g torskfilé
1 pkt iMat
200 gr hackad spenat
salt
vitpeppar
riven parmesan
kokt ägg

Fördela torskfiléerna i en ugnsfast form. Koka upp iMat tillsammans med hackad spenat och kryddor. Häll blandningen över torskfiléerna och riv rikligt med parmesan över. Kör i ugnen på 175 grader ca 20-25 minuter eller tills anrättningen fått fin färg. Servera med hemlagat potatismos, hackat kokt ägg och smörslungade kokta ärtor!

(Kollage: Skogshuset)


COOKIETIME

 2010-02-19 l 11:17:42


Äntligen fredag! I och för sig är jag "ledig" hela veckorna nu med lilla A, men fredagar är ändå något speciellt. M kommer hem tidigt, vi ska på födelsedagskalas hon mamma, jag har lite sällskap imorgon och på söndag hemma och då ska vi faktiskt försöka få färdigt den sista väggen i vårt nyrenoverade kök.

Lilla A kom två och en halv vecka för tidigt och eftersom jag var bombsäker på att han skulle komma senare än beräknat så hade jag i min enfald hoppats att vi skulle hunnit allt innan. Men, men, lite överraskningsmoment får man vara beredd på har jag nu lärt mig!

Hittade denna underbara bild på stickade (!) bakverk. "Recepten" på detta ögongodis finns här och jag vet inte med er, men jag kommer i alla fall att testa dom så att jag och lilla A kan ha kafferep här hemma:-)

(Eget kollage med bild från Allt i Hemmet.)


SWEDISH SEMLA

 2010-02-16 l 14:40:21


Det har väl inte undgått någon att det idag är Semeldag!

Jag tjuvstartade i helgen med att äta Christinas (svärmor) och Cattas (svägerska) goda semlor på kalas och de var toppengoda! Mycket grädde och mycket mandelmassa blandat med inkråmet på hembakade bullar och mjölk. Mums!

Bad faktiskt M att köpa hem lite ingredienser till varsin semla till kvällen idag - får se om han kommer ihåg det:-)

(Kollage: Skogshuset)


HJÄRTANSMUFFINS

 2010-02-15 l 10:06:46


Alla Hjärtans Dag firades inte på något storslaget sätt i Skogshuset efter en natt med lite sömn (lilla A sov bara korta stunder) men några muffins i den nyinköpta muffinsformen som jag skrev om blev det allt!

Testade Leilas recept på Dumle-muffins och de blev jättegoda! Måste ju som sagt ha lite kakor i frysen nu när man är hemma om dagarna och det kommer fikagäster. Receptet finns här, men även i Leilas "A piece of cake".

(Foto: Skogshuset)


KAKFORM

 2010-02-09 l 09:46:15



Upptäckte att det är alla hjärtans dag nästa helg när jag var ute och shoppade för första gången sedan lilla A:s födelse (har försökt att undvika elaka förkylningsbaciller och dylikt nu när det är vinter).

Var på Village och hittade denna roliga muffinsform som jag ska testa i helgen och överraska älsklingen med. Lilla A får nog vänta med att knapra i sig muffins, men jag tror att Magnus garanterat kommer att gilla att få en hjärtformad muffins.

Ska nog testa tillsammans med ett recept från Leila bakar som jag ju fick av mamsen förra året!


PAJDEG MED SESAMFRÖ

 2010-02-08 l 19:04:09



Ibland måste man uppdatera gamla godingar och jag gillar ju att experimentera i köket. Pajdeg till exempel - handlade dinkelmjöl häromdagen för jag hört att det skall vara så himla nyttigt. Och OJ - va gott det var att blanda i pajdeg! Hällde även i sesamfrö både i degen och ovanpå min fyllning som igår bestod av rökt skinka, broccoli och massor av ost tillsammans med iMat och äggstanning. Sesamfröna gav pajen en nötig smak och bättre konsistens på degen. Och så hoppas jag att den blev nyttig också!

Pajdeg med sesamfrö
1 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 dl dinkelmjöl
100 g mjölkfritt margarin
2 msk vatten
1 msk sesamfrö

Blandas och tryck ut i pajform. Låt vila svalt medan valfri fyllning blandas ihop och förgrädda sedan 10 min i 200 graders värme.

Ps - visste ni att Sesamfrö innehåller betydligt mer kalcium än vanlig komjölk?


PUSSGOD KAKA

 2010-02-07 l 11:03:20



Lingonkaka

Visst kan man baka och äta lingonkaka (även kallad mjuk pepparkaka) fast det inte är jul?! Tycker jag i alla fall!

Lingonkaka är saftig, söt, pepprig, mjuk och himla god och häromdagen hittade jag faktiskt en stor bit i frysen. Passade bra att avnjuta när mannen kommit in och kört snöslunga på kvällskvisten (vi har ju så himla mycket snö!!!).

Så jag fick en liten puss för att jag fixat fika!

100 g margarin
2 ägg
3 dl brunt farinsocker
1 tsk nystötta kardemummakärnor
1 tsk ingefära
3 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
1 dl sur grädde el likn
1 dl lingon

Smörj och bröa in en avlång form. Smält fettet och vispa ägg och socker pösigt.
Tillsätt kryddorna och mjöl blandat med bikarbonat. Tillsätt grädde matfett och lingon. Grädda i formen i nedre delen av ugnen i ca en timme i 175 grader.



MAMMAFIKA....

 2010-02-05 l 09:12:24


Jag tror jag nämnt det innan, men jag kan gott ta upp det igen...Jag är ett kanelbullefreak! Sååå gott med stora, härliga, kladdiga kanelbullar. Ska vara mycke kanel och smör i fyllningen och mycket pärlsocker på toppen - då är jag fast!

Jag ska inte sticka under stol med att det blir mycket fika nu när man är mammaledig. Det kommer liksom med rollen. När folk kommer på besök för att titta på den lille telningen hör det till att det skall fikas och när vi myser vid TV:n på kvällen ska det fikas och gosas. Underbart!

Är dock på jakt efter det ultimata kanelbullereceptet (de på bilden är köpta!) så är det nån som har ett recept i bakfickan - dela gärna med er!

PS - Kanelbullens dag är 4 oktober!


I'M BACK

 2010-02-04 l 10:16:02



Hej på er!

Efter en sommar och höst som heter duga tänkte jag nu ta upp bloggandet igen. Anledningar till att jag tappade sugen:

1) Jag blev gravid (!). En jätteefterlängtad händelse som tyvärr gjorde att jag inte kunde vare sig tänka på eller äta någon rolig mat mer än gammal husmanskost. Blotta tanken på att sätta mig och blogga om kakor och "spicy" middagar fick mig att ... ja ... ni kan tänka er själva...
2) Vi gjorde en helsatsning på utsidan på vårt hus och panelade om och målade hela sommaren och hösten. Resultatet blev toppen!
3) Började testa Facebook och blev lite fast där istället för i bloggandet!

Så nu vet ni det! En liten Anton såg dagens ljus på självaste Lucia den 13 december och är nu vår käraste gosegris.

"Älskad och trygg - skapad för stora ting."


RSS 2.0