PICCATA MED ARABISK "TOUCH"

 2009-05-14 l 20:16:25

"Harissa. En het chilipasta med vitlök, salt och kummin som är mycket vanlig i det tunisiska köket och ofta serveras som dip till bröd."

Om ni inte är mycket för kryddstark mat ska ni nog sluta läsa nu, för ikväll gjorde vi en HET tomatsås med Harissa. Toppengod tyckte vi, men när vi först smakade chilipastan på en tesked för att kunna avgöra precis HUR mycket vi skulle ha i såsen, sprang vi båda två direkt till vattenkranen, för det var verkligen starkt!!!

Piccata är annars en klassisk italiensk maträtt med parmesanpanerat kalvkött. Ikväll tog vi fläskschnitzel och det gick minst lika bra. En smakrik och god ost utgjorde både fyllning och en del av paneringen och ugnsstekt potatis och lite vitkål fullbordade vår torsdagsmiddag!

Piccata Milanese med arabisk "touch"!

Tomatsås

♥ 1 finhackad gul lök

♥ 10 inlagda vitlöksklyftor

♥ 3 msk olivolja

♥ 2 msk vetemjöl

♥ 1 burk Mutti finkrossade tomater

♥ 2 dl vatten

♥ 1 krm timjan

♥ 1 msk balsamvinäger

♥ 1 knapp tsk Harissa du cap bon

♥ Salt , svartpeppar och lite socker

Stek den finhackade löken och de inlagda vitlöksklyftorna i lite olja. Strö över vetemjöl och rör i tomatkross. Tillsätt vatten och låt koka ihop. Krydda med timjan, balsamvinäger och harissa och låt koka under lock i ca 10-15 minuter. Se upp så att det inte bränner fast i botten! Smaka av med salt, peppar och socker.


500 gram kött  (fläskschnitzel tog vi som sagt)
Börja med att banka ut köttet med köttklubba.

Panering:

♥ 1 1/2 dl stark riven ost, helst parmesan

♥ salt och vitpeppar

♥ 1 ägg

♥ 4 msk mjöl

♥ olivolja till stekpannan

Blanda riven ost med kryddor och ägg till en smet i en skål. Blanda mjöl och kryddor på ett fat. Lägg de utbankade köttbitarna i paneringen samt en klick ostblanding i mitten. Spara dock lite ostblanding till stekningen. Vik dubbel och stek i upphettad panna några minuter på varje sida. Lägg en klick ostblandning på varje piccata mot slutet och vänd i pannan så osten smälter in i paneringen. Servera med tomatsås och ugnsstekta grönsaker.

Har ni använt Harissa till någon spännande maträtt någongång?

(Foto: Skogshuset)


 


Kommentarer
Postat av: Zandra

Sv: Det kommer från kyssjohanna :)

2009-05-14 @ 21:17:40
URL: http://znest.blogg.se/
Postat av: Danielle

Harissa är så gott! Upptäckte denna krydda på semester i Tunisien för flera år sedan, kan ha den i allt möjligt, köttfärssåsen blir riktigt god med den i. Vaniljpulvret hittade jag på ICA Focus här i Göteborg, de har massa roligt och mycket ekologiskt som inte vanilja ICA-butiker har. Men det finns säkert på flera ställen, jag ska hålla ögonen öppna! Det kostade dock 30-40kr, men det är det värt tycker jag.

2009-05-14 @ 21:19:44
URL: http://heavenlycupcake.blogspot.com
Postat av: Jasmine / Unga Morsan

Svar: Ja, men det är förståeligt - har självt haft riiiktigt fullt upp här så jag har missat mycket vad andra bloggat om också. Jag tycker om att baka faktiskt, ja, jag och min kompis har en bakdag i månaden då vi bakar något helt nytt! :)

Hoppas allt är väl med dig!



Ha de fint

/Jasmine

2009-05-14 @ 21:30:28
URL: http://www.ungamorsan.se
Postat av: Hanna

Vilken söt blogg du har:)Jag bor också på landet och tycker därför allt det du skriver är intressant:)



Dom där rabarbermuffinsarna måste jag prova att göra nån dag;)



Hare bra:)

2009-05-14 @ 22:01:59
URL: http://sweethanna.blogg.se/
Postat av: Jessica

Oj, vad gott det låter. Harissa har jag faktiskt aldrig testat, men har sett det på endel bloggar, så det är något jag absolut vill testa.



Ha det bra!

2009-05-14 @ 22:31:50
URL: http://www.hallonblabar.blogspot.com
Postat av: marie

Jaa det är roligt med lite färg! Vilka spännande recept du har på din blogg! Det där verkade gott :D

2009-05-14 @ 22:39:28
URL: http://missmarissa.blogg.se/
Postat av: Johanna

Sv: Jo, ibland har man ju det! Okej, det ska jag nog göra också :D



Ser gott ut!

2009-05-14 @ 23:10:59
URL: http://johannaabj.blogg.se/
Postat av: Emilies Skafferi

Mmm jag älskar kryddstark mat, så detta låter som något för mig!:)



Ja det låter lite liknande dem:)

2009-05-14 @ 23:25:02
URL: http://emiliesskafferi.blogg.se/
Postat av: Maria

Sv: tack så mycket, det va roligt att höra. Hoppas allt är bra med dig.

2009-05-15 @ 00:00:27
URL: http://mariaholgersson.blogg.se/
Postat av: Jen

Jaha okej, då förstår jag. :)

Ja Felix är en liten gullplutt, haha. Jaså?? Haha han tror väl att han är en katt snart. Har själv 4 katter, plus fem kattungar för tillfället. ;)

Ja Felix brukar vara med mig i stallet. :) Han tycker att det är jätte kul, speciellt när man ska sopa stallgången, för han är alldeles galen i stallsopen. ;)

2009-05-15 @ 01:35:13
URL: http://jenkanz.blogg.se/
Postat av: Natasha

Det låter riktigt gott! Gillar kryddstark mat!

2009-05-15 @ 09:53:01
URL: http://www.natashasblogg.se/
Postat av: åsa - hello sugar!

som vanligt har du lagat till något spännande! jag har aldrig testat harissa men jag gillar kryddstark mat så nu är jag nyfiken. :)



ja oj så glad jag blev att jag vann ett halvår med juice! helt otroligt, jag brukar aldrig vinna i tävlingar. :) picknicken blev bara på innergården utanför lägenheten, inte det mysigaste stället kanske men det gick snabbt att komma in när vi började frysa. :)



hoppas du hittar fina blommor till trädgården och får en skön dag!

kram!

2009-05-15 @ 10:42:44
URL: http://hellosugar.se
Postat av: Nilla

Halloj Tesse!

Läser ifatt lite i bloggen och såg att du undrade om Harissa. EFtersom hela min släkt är enormt matglada och open minded när det gäller olika matkulturer så bjöd Mamma på detta, som hon enkelt kallade för, "HARRISSA" redan när Becca & jag var barn. Inte pytte små... eftersom det var STARKT men ganska små ändå...

Detta är ett super gott recept för svala sommarkvällar i goda vänners lag!



Tonfisk i olja

Harissa pasta

Tomatpurré

Klippt persilja

Olja

(har inte exakta mått man får gå på känsla)

Rär ihop detta till en röra som inte är rinnig utan mer kladdig... och låt stå i kylen i någon timme för att mogna.

Servera med franskbröd i bitar som man doppar i harrissan och självklart ett friskt vitt vin till. Gärna något grönt portugisiskt!



Voila! Ett perfekt "sitta och snacka med vänner en sommarkväll" tilltugg ;o))

Tacka mamma Tott för receptet!!!

2009-05-15 @ 15:59:15
URL: http://www.tashkurgan.com
Postat av: Anci

Jag blir imponerad av hur mycket du kan göra med dina bilder och text. Du är jätteduktig !

Jag ska försöka försköna min blogg snart :)



Ha en skön fredagskväll !



Kram

2009-05-15 @ 18:41:49
URL: http://lighthouse-ankan.blogspot.com
Postat av: Hanna

Haha, jag gjorde precis samma sak när jag smakade harissa första gången! =) Jag hade förstått att det var starkt, men inte så starkt. Låter som en väldigt god rätt!

2009-05-17 @ 16:38:57
URL: http://hanneys.blogspot.com
Postat av: Nathalie

först vill jag påpeka att din blogg är himla fin! och därefter vill jag kommentera inlägget - ser väldigt gott utt! =) ha en bra dag

2009-05-18 @ 03:48:52
URL: http://nathalieisaksson89.blogg.se/
Postat av: Pernilla

mmm, harissa. det får man alltid att dippa bröd i som förrätt när man är i tunisien och det är verkligen jättegott :) men starkt, haha. Jag har blandat ut det med créme fraiche och haft som hamburgerdressing några gånger, det är inte dumt alls!

2009-05-19 @ 11:45:34
URL: http://chibichibimoon.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0