PRINSESSKRONOR

 2009-02-28 l 10:36:17

Igår var jag inne i Alvas Hus - en underbart härlig liten inredningsbutik inne i stan. Där finns en massa lantliga inredningsdetaljer som jag skulle vilja ha här i Skogshuset. Ägaren heter  Sandra och vi sommarjobbade tillsammans för en herrans massa år sedan - en jätterolig sommar! Var på jakt efter nåt gulligt till Ebba och Wilma som vi ska hälsa på ikväll och hittade dessa små hängen i form av prinsesskronor! Visst är de gudasöta!!!

OMELETT

 2009-02-26 l 20:39:11

Har känt mig som Askungen denhär veckan - det har bara varit jobb, jobb och jobb! Inget kul alls och humöret har varit i botten. Men ikväll blev jag klar med en deadline och fick pigga upp mig med en god baskisk omelett!!! Egentligen kan man nog slänga i allt möjligt, men detta hade jag i kylskåpet:

Baskisk omelett 2 per
4 ägg
4 msk vatten
salt och peppar
rödkål (såklart!)
gul lök
purjolök
rökt korv
tomater

Rör ihop ägg, vatten, salt och peppar med en gaffel. Fräs hackad rödkål, gul lök, purjolök och korv mjukt i en stekpanna. Lägg i tomat och häll över äggblandningen. Rör hela tiden tills omeletten stannat och servera direkt.

Nu är det "Sverigets värsta bilförare" och jisses va dåååliga dom är på att köra bil!!!

(Foto: Skogshuset)

BOKREA 2009

 2009-02-23 l 19:12:02

Denna veckan börjar årets stora rusning - bokrea 2009! Det är nåt speciellt med att trängas med folk ibland böcker. Alla söker olika saker - historieböcker, science fiction, skönlitteratur, faktaböcker, talböcker (!) och så jag som letar kokböcker! Jag är helt tokig i kokböcker, det är som ett gift. Jag läser dom som skönlitterära böcker, från pärm till pärm och går igång på vackra fotografier på mat i sköna miljöer.

Ett tag var jag helt såld på Monica Ahlberg som skrev den första (enligt mig!) riktigt "glammiga" kokboken "Rosendahls Trädgårdscafé 1994 och som är upptakten till den kokboksboom som vi ser än idag. Därför blev jag extra glad att se en av hennes gamla godingar "Bergs konditori på Marstrand" på Bokus.com till reapris. Har länge gått och bläddrat i denna lilla läckerbit så nu kanske jag slår till!

En annan "vill-ha" bok är Anna Bergenströms "Under Valnötsträdet" - sååå fina bilder tagna av hennes dotter Fanny och  till det över 400 goda recept från hela världen. Det roliga med Anna och Fanny är att det inte är själva huvudrätten som lyfts fram utan även, eller kanske mer, tillbehören som sallader, salsor, röror och småplock. I like!

Och vem kan säga nej till en titel som "Järnspisar, hackekort & tabberas"? Gamla goda svenska maten i Astrid Lindgrens anda - jag blir i alla fall nyfiken och glad bara av att höra titeln!

Och så avslutningen - "Två systrars söta" av systrarna Eisenman som driver The Cookbook café i Stockholm. Deras café är en mysig blandning av bibliotek och café i hemmamiljö där man kan läsa böcker samtidigt som man njuter av en god lunch lagad på recept från en av alla titlar som systrarna säljer i sin "café-butik". Blir lycklig bara jag tänker på den!

Så, iväg på tisdag och shoppa:-)

KORVGRYTA MED BASILIKA

 2009-02-22 l 20:25:58
På helgen ska det gå fort med lunchen så man slipper tänka! Så det blev en korvgryta. Hittade korv från Scan med högt köttinnehåll och lågt kolhydratinnehåll. Ibland vet man ju inte vad de stoppar i korv - det kan vara en massa potatis och mycket kryddor som salt och socker i så se upp!

Korvgryta med basilika

500 g falukorv med högt köttinnehåll (58% eller mer)
1 pkt creme fraiche (vi kör med laktosfri som har 12% fett)
1 dl skuren purjolök
2 tsk basilika
1 msk dijonsenap
soja
salt och svartpeppar

Stek falukorven skuren i mindre bitar tillsammans med den purjolöken. Rör i creme fraiche, basilika, senap och låt puttra några minuter på medelvärme. Smaksätt med soja, salt och svartpeppar och servera med en fräsch sallad, t ex skuren gurka blandat med rödkål, en god olivolja och örtsalt.

För tillfället är jag helt galen i rödkål och vitkål så det tenderar att bli lite mycket av den varan. Men det bästa är ju att det är så nyttigt!!! Fullt med vitaminer och mineraler och så är det så gott!

Tom källare gör galen kvinna
Svenskt ordspråk

(Bild: Skogshuset)

JOBBA PÅ EN SÖNDAG...

 2009-02-22 l 09:10:16
...är inge kul, men jag måste!!! Det är sista skriket för en av årsredovisningarna och tiden i veckorna räcker inte till så jag måste åka till jobbet några timmar idag. Snön vräker ner så Magnus erbjöd sig att ut och skotta fram bilen - gulle dig!

LÖRDAGSMYS

 2009-02-21 l 15:54:24
Äntligen har vi fått Photoshop!!! Som jag har längtat! Egentligen är det Magnus att använda i Centema (företaget) och göra snygga bilder på produkter, layouter till hemsidan och logotyper, men det hindrar väl inte att lilla jag kan få låna det också?! Hittade en somrig bild på Sascha - visst ser hon gosig ut?!



Annars är det lördagsmys som gäller idag - sova länge, titta på film och bara ha det allmänt bra! Vi lånade lillebrors DVD "Prins Caspian" i förrgår och kollade på den på förmiddagen. Den var bra, men mycket våldsammare än "Häxan och lejonet" och det var mycket slagsscener. Inget för de minsta!

Vov, vov!

(Eget kollage med privat foto)

ELDIG LÅT I MÖRKRET

 2009-02-20 l 20:38:25
Vill passa på att lysa upp tillvaron i vintermörkret med en eldig låt som vi hade på vårt bröllop.
Min käre bror eldade till "Mother Earth" med Within Temptation i Visby när den ljumma augustinatten sänkt sig över ön. Musiken är så härligt trollsk - påminner lite om "Sagan om ringen"...






Foto på min bror "in action"!

Fire, fire, fire!!!

(Foto: Finastudio.com)

RÄTTIKAPAJ I MUFFINSFORM

 2009-02-20 l 19:41:02
Det värsta med GI är att det är så svårt att komma på andra tillbehör till maten än pasta, potatis, ris eller bröd. När vi började äta enligt GI så tänkte vi hela tiden bort pasta, potatis och ris. Det var inte så svårt. Men när vi sedan kom på att det inte heller gick att ta en bit bröd till t ex chili-con-carnen, ja då blev det hela lite krångligare!

Ikväll har jag emellertid testat en ny grönsak - rättika. Var på Maxi efter jobbet och tjejen i kassan tittade på mina förvuxna vita morötter och undrade lite fint "Vad är dethär?". Rättika är en rotfrukt och släkting till rädisan och är lika vit och blek som oss svenskar här uppe i norden. Men fullproppad med nyttigheter! Den innehåller mindre kolhydrater än t ex morot och smakar som just rädisa, fast kanske lite mildare ändå!



Rättikapaj i muffinsform

175 grader ca 20-25 minuter

3 dl riven rättika
3 dl finskivad purjolök
1 dl riven mild ost
3 ägg
2 dl grädde
1 tsk örtsalt (Herbamare)
1 krm grovmalen svartpeppar
½ tsk salt
6 st muffinsformar av amerikansk storlek

Grovriv rättikan. Lägg i ett durkslag och strö över ½ tsk salt. Blanda så att saltet fördelas. Hacka purjolöken. Vispa ihop en äggstanning av ost, grädde (jag använde matgrädde), örtsalt och svartpeppar. Krama ur vätskan ur rättikan och blanda den med purjolöken. Fördela lökblandningen i formarna och fyll på med äggstanningen till ¾. Strö över pumpafrön för att få lite mer tuggmotstånd. Grädda i ugn tills de fått fin färg och servera till korv eller fisk.

Orginalreceptet kommer från duktiga Anna som gått ner -53 kg! Vicken tjej va?! En inspirationskälla där man ser att det bara gäller att bestämma sig! Köpte senaste numret av Toppform på Maxi och där finns det en artikel om Annas väg från 137 kg(!). Ska läsa den ikväll mellan daten med alla pojkar i Let´s Dance!!!

Trevlig fredákväll!

"Närma dig köket och kärleken med djärvhet"
Indiskt ordspråk

(Foto: privat)

CHINA TEA

 2009-02-19 l 19:40:36
Mer om te - eller om grönt te för att vara exakt. Jag fick en burk med grönt jasmin-te av min före detta kollega Sandy från Shanghai förra året när hon var på besök i Karlskrona. Hade aldrig sett kinesiskt jasmin-te förut, men det må jag säga, det var en upplevelse. I burken låg te-blommor eller Tea-flowers som är som små konstverk- runda, hantverksmässigt skickligt sammansatta täta bollar av teblad, som när de läggs i vatten vecklas ut till en blomma. Helst ska man naturligtvis ha en kopp av glas så man kan se blommans utveckling från alla håll, men en stor jumbokopp går alldeles utmärkt det med! Jag bad en annan före detta kollega köpa med sig fler Tea-flowers hem och burkarna är minst lika vackra som teet när det slagit ut.



Tydligen är grönt te fullproppat med C-vitamin och det är ju bra såhär års. Det innehåller även fluor (!) som ju skyddar tänderna mot karies och andra bakterier så alla ni som inte dricker grönt te men vill hålla er friska - spring genast iväg till affären och bunkra!

"Det finns få timmar i livet som är angenämare än den timme,
som är ägnad den ceremoni som är känd som afternoon tea"
Henry James (1843-1916)

(Foto: privat)

GI-KIKÄRTSBIFFAR

 2009-02-17 l 20:10:19
Testade ett nytt recept ikväll på kikärtsbiffar från Ulrika Danielssons kokbok som jag skrivit om innan. Jag fick dom nog tyvärr lite för lösa i konsistensen nu första gången, men ska prova med lite mer sojamjöl eller ett ägg till nästa gång.

Kikärtsbiffar
2 burkar kikärtor
2 vitlöksklyftor
1 gul lök
1 grön paprika (hade bara röd hemma så jag tog det istället)
saft från 0,5 citron
1 ägg
0,5 dl sojamjöl
salt och peppar
1,5 dl sesamfrön
smör eller rapsolja

Häll av vattnet från kikärtorna och skölj ordentligt. Lägg kikärtorna i en matberedare tillsammans med vitlök, lök och paprika skuren i bitar. Häll i citronsaften. Mixa blandningen tills den är finfördelad. Tillsätt ägg och sojamjöl och blanda om ordentligt. Smaka av med salt och peppar. Häll sesamfrön på en tallrik. Forma färsen till biffar och panera biffarna runtom med sesamfrön. Hetta upp en stekpanna med smör eller rapsolja. Stek biffarna i 3-4 minuter på varje sida. Gott med majonnäs!



Sojamjöl framställs av sojabönor som rensas, rostas, skalas, mals till mjöl och siktas. Sojamjöl är rikt på högvärdigt protein och fleromättat fett och innehåller också mycket vitaminer och mineraler och är därför ett bra alternativ i GI-diet. I mitt skafferi finns sojamjöl från Saltå Kvarn. Älskar deras sortiment med ekologiska och biodynamiskt odlade produkter!!! Har alltid deras torkade aprikoser eller fikon hemma som är perfekta istället för godis.



(Foto: Saltå Kvarn)

SJUK, SJUKARE, SJUKAST!

 2009-02-17 l 19:40:37
Hur vet man att man är sjuk? Jo, när det står 10 olika burkar med mediciner på bordet!

Just nu kan vi hemma stoltsera med infekterade tår, dåliga blodvärden, vitaminbrist, muskelskada, vinterdepressioner och värk. Kul va? Var det någon som sa att man skulle vara pigg när man var runt 30? Känns snarare som 80 när jag radat upp allt detta!!! Det är inte klok va sjuk man känner sig:-) Magnus står faktiskt för det mesta av ovanstående, men det smittar ju av sig på mig oxå i humöret!

Snön ligger kvar och det har varit minusgrader, men strålande sol även idag. Längtar till våren och grönt gräs och färgglada blommor. Det kan få varendaste sjukling att bli pigg och skutta runt.

Planerar att göra följande saker i vår för att bli pigg och glad:
Vårstäda och göra fint i trädgården
Måla fönster i solen
Åka till Holland
Äta mycket frukt
Pussa på min älskling

Ett äpple om dagen håller doktorn borta!

KOKBOKSNYHETER!

 2009-02-16 l 20:17:01
Kan knappt bärga mig tills det blir vår och alla härliga, färgglada kokboksnyheter kommer på hyllorna i våra bokbutiker! Ja, kanske inte här i Karlskrona (det finns bara två butiker som säljer böcker - den ena är "spännande" Bokia och den andra är "hippa" Åhléns och då menar jag inte Åhléns City i Stockholm om ni förstår vad jag menar!).



En nyhet våren 2009 från Kakao förlag är Liselotte Forslins "Lätt som en plätt". Kokbok som fullkomligt svämmar över av goda efterrätter och okomplicerade desserter baserade på ekologiska råvoror (så långt det går!). Riktig grädde och äkta smör som gör det hela lätt som en plätt! Minus bara att man måste vänta ända tills april för att få tag på denna lilla läckra bok! Fantastiskt smakrika bilder av Ulrika Ekblom som ofta fotar mat, mode och trädgård. Vill ha!!! (Till alla som undrar vad ni ska ge mig i födelsedagspresent i maj, detta är ett mycket hett tips!)

(Foto: Ulrika Ekblom och bild från Kakao.se)

SOL UTE, SOL INNE, SOL I HJÄRTA...

 2009-02-15 l 09:34:24
Solen skiner från en klarblå himmel på Skogshuset idag! Allt känns underbart och jag hade en härlig dag igår!



Började med frukost på sängen med hjärtan i alla dess former; på kuddfodralet (Magnus present från mig!), på frukostbrickan, på filen och i sinnet:-) Älskar långfrukost i sängen!



Mossade sedan runt i morgonrock ända tills lunch. Magnus var och shoppade present till Emil (CD-skivor) och när han kom hem fick jag en jättesöt bukett med nejlikor i olika röda nyanser (praktiska Magnus tycker att rosor är bortkastade pengar, de står ju bara några dagar jämfört med nejlikor)! Gulleplutten där! Det är mysigt att få blommor!



Emils kalas var det fullt med folk och presenten gick hem. Lite pinsamt var det nog allt när vi sjöng "Ja må du leva" - Emil skruvade på sig en hel del men tyckte nog om det lite i alla fall. Smakade Mias goda GI-bröd som är fullt med nyttigheter - linfrö, solrosfrö, råg, inget socker! Ska försöka snoka upp det receptet så jag kan baka det här hemma. Åt även Christinas underbara födelsedagstårta med hembakta tårtbottnar (mycket socker!), vaniljkräm och egenodlade hallon. Synd att jag blev så mätt, jag hade velat äta mycket mer!

Två underbara bär satt på samma stan;
två individer, men ett hjärta.

William Shakespeare (1564-1616), ur "En midsommarnattsdröm"

(Foto:privat)

HEEELG!!!

 2009-02-13 l 20:00:19


Och denna helgen är det inte vilken helg som helst utan alla hjärtans dag!!! Misstänker stark att det just nu pysslas, fixas och planeras för att få till dendär perfekta middagen, överraskningen eller presenten till imorgon. Själv ska jag överraska maken redan ikväll med en liten grej så han sover sött, men mer tänker jag inte säga:-) Kanske talar jag om det imorgon, jag vår se! Till alla er som har någon att pussa på imorgon vill jag bara rekommendera världens bästa läppbalsan, Honey Trap från Lush! Otroligt dryg liten burk full med nyttigheter för vintertrötta läppar. Det räcker att smörja dom en gång på kvällen och en gång på morgonen så får man en kyssäkta mun!



I helgen blir det födelsedagskalas igen. I februari har vi "bara" tre födelsedagsbarn att fira - Hugo den femte, Emil imorgon den fjortonde och mamma nästa vecka den nittonde. Emil önskar sig DS-spel, ficklampa och plastfickor till sina Pocemon-kort (stavas det så?!). Mamma önskar sig lite mer vanliga saker som t ex en stekpanna eller nya krukväxter. Alltid lika svårt att hitta på presenter tycker jag. Men, huvudsaken är ju ändå att man tar sig tid att träffas och prata lite. Det blir inte så ofta nuförtiden känns det som. Jobb tar mycket av ens vakna tid och sen tycker åtminstonde jag att det är svårt att hitta energi att göra så mycket mer nu när det är snö och kallt och mörkt. Hoppas i alla fall att vi får mycket tårta och geléhjärtan på morgondagens kalas (svärmor har skvallrat att det blir tårta med vaniljkräm!).

Vad ska du göra på alla hjärtans dag?

What a grand thing, to be loved!
What a grander thing still, to love!
- Victor Hugo -

(Foto: www.lush.se)

KOKBÖCKER PÅ MIN HYLLA

 2009-02-12 l 20:49:57
När jag är ute och reser är det ett måste att köpa med en kokbok med lokala delikatesser hem till Sverige. Det är inte det att jag sedan måste prova på och laga allt som står i boken jag köpt med mig - nej, det är snarare så att jag nog sällan har lagat något ur dessa kokböcker. Synd att de ska stå där på hyllan och bara se vackra ut så nu ska jag starta ett litet kokboks-test där jag under några veckor testar recept ur mina "utrikiska" kokböcker. Visserligen är det inte alltid det går att läsa vad det står i dom (i min kokbok från Shanghai är det som tur väl en engelsk översättning!) men skam den som ger sig. Det kanske blir flopp eller topp - vi får helt enkelt se!

Dessa kokböcker, även svenska såklart!, finns för närvarande på min kökshylla, men antalet utökas ständigt:

Ahlberg, Monica: Rosendals trädgårdscafé
Ahlberg, Monica: Min mat
Almark, Lisbeth: Örtteer, hälsodrycker och huskurer
Bergenström, Anna & Bergenström, Fanny: Kärlek, oliver och timjan
Davidsson, Ulrika: GI för hela familjen
Doblado, Ana: Cocina española
Dolk, Jens & Forslin, Liselotte: Kombinera mat och vin
Foster, G. Dean: The special taste of Florida
Griffith, Dotty: The Comtemporary Cowboy cookbook
Hedh, Jan & Andersson, Klas: Bröd
Hedh, Jan: Chokladpassion
Hedh, Jan & Andersson, Klas: Choklad - mer av det goda
Hiort af Ornäs, Catarina: Munskänkarnas vinbok
Jamais, Michel: Michels Vin & Mat
Kurronen, Leena: Uusimaa à la Carte
Lindholm, Leila: Guldkant på vardagen
Lönnegren, Barbro: 125 Pastarätter
Lönnegren, Barbro: 100 läckra pajer
Lönnegren, Barbro: Laga gott till en & två (min allra första kokbok som jag fick av moster Annikan när jag var 16 år!)
McVicar, Jekka: Jekka's Complete Hearb Book
Månsson, Eva & Jan samt Palmquist, Johanna: Café Gotland
Paulún, Fredrik: Allt om Glykemiskt index
Paulún, Fredrik & Paulún, Karolina: Paulúns GI-mat
Plum, Camilla & Simonsen, Nanna: Ingen rädder för Kajsa Warg
Ridgway, Judy: En bok om Ost
Skarsgård, Kettil & Gunnarsson, Jörgen: Skakade upplevelser
Souli, Sofia: Det grekiska köket
Sälzer, Sabine & Ruschitzka, Gudrun: Die echte deutsche Küche
Triberg, Annica & Håkansson, Albert: Jorden runt på 80 degar
Voltaire, Renée: Peace, Love and Food
Wagoner First United Methodist Church: Heavenly Recipe To Grace Your Table
Öhrn, Maria: Kladdkakor

Övrigt: Sju sorters kakor, Alla tiders tapas, Learn to cook chinese dishes, Östermalmshallen


A CAT IN ZYBERSPACE

 2009-02-11 l 20:05:41
Mjausan hejsan!

Det är Skrållan som tagit över tangenterna ett tag. Tassade in på bloggen när ingen såg på och tänkte bara tipsa alla kattägare om vad som gäller nu när det är vinter och kallt ute:

Tips 1: Försök inte att få oss missar att gå ut när du går till jobbet på morgonen. Vi har naturligtvis varit uppe hela natten och vaktat diverse golvspringor, småhål, fläktskåp och skafferier så att inga objudna gäster som gillar värme och framförallt ost har tagit sig in medan du ligger och trynar i din sköna, varma säng.
Tips 2: Det är ingen idé att du bäddar denna sköna, varma säng när du har stigit upp - den kommer efter frukosten att bli upptagen av en slutkörd och utpumpad väktare med flaggan i topp som behöver vila ut till nästa nattpass!
Tips 3: När du kommer hem från jobbet är din första prio att utfordra din väktare rejält så att han/hon hinner ta igen sig ett par timmar innan nattens bravader. Det finns många småkryp att hålla ordning på om man bor i hus och framförallt om man bor i hus i skogen!
Tips 4: Råkar solen fortfarande hålla sig över horisonten när kvällsmålet intagits - försök inte att få oss att gå ut och lufta pälsen. Det är alltför energikrävande att rätta till den när vi kommer in igen och då kanske vi inte har kraft kvar för nattjakten innomhus.
Tips 5: Häll gärna upp en extra laddning knaster i skålen så vi kan ta oss ett mellanmål precis när du lagt huvudet på kudden och håller på att slumra till. Tänk på att det är bra för katt-bissingar att tugga på något rejält och hårt någon gång då och då!

Då så, då ska jag bara ta mig en liten stärkande tupplur på en sisådär 2 timmar innan husfolket går och lägger sig!



//Skrållan

(Foto: privat)


TEA-TIME

 2009-02-09 l 18:56:39
Vissa människor dricker kaffe, jag dricker te. Favorittillverkaren heter Kränku och ligger i Visby på Gotland. De gör egna te-blandningar och namnger utifrån lokaliteter, eller vad sägs om "Den raude" (den röde - en rooibosblandning), "Kotteblandning" (igelkotten är Gotlands landskapsdjur), "Sancta Maria" (namnet på Visby domkyrka) eller "Ringmursblandning" (en hyllning till Visby ringmur).



På hyllan hemma i vårt kök står våra bästa te-blandningar från Kränku:

Honungste (svart te med doft av honung och smak av nektar)
Kalkstensdrömmar (smakar friskt, lite sött och innehåller rosenblad, precis som Visby - rosornas stad)
Gotländsk sommarblandning (innehåller frukter, bär och sommarblommor)
S:t Hanskvartersblandning (En hyllning till det vackra kvarter i Visby där Kränku ligger. Svart-grönt te med vår- och sommarsmaker.)
Sancta Maria teblandning (klassiskt te med citrus och kryddor)

Och så har vi förstås en stor burk med det klassiska originalet Guteblandning. Jag vet nog inte många som inte har smakat detta härliga och speciella te som har inslag av citrus och anis. Det var det första te som jag smakade från Kränku och när vi åker över till Visby för att hälsa på släkten köper vi alltid med oss detta plus någon ny blandning hem till skogen.

Vill du besöka Kränku så ligger butiken på S:t Hansplan i Visby i ett gult gammalt stenhus. Väl värt ett besök!

"Om du är kall värmer dig te;
om du är varm svalkar dig teet;
om du är nedstämd så muntrar teet upp dig;
om du är orolig så lugnar teet dig."
William Gladstone (1865) Brittisk premiärminister

(Foto: privat)

WALLPAPER-BLUES

 2009-02-08 l 18:11:29
Som om vi inte har något att göra på vårt lilla hus så sitter jag och drömmer om en vacker fond-tapet i vår hall. Innan jul fixade vi till en bättre klädförvaring för ytterkläder - rev ut två gamla garderober och satte upp vit pärlspont på väggen. Målade även en gammal vacker hatt/kläd-hylla som suttit i den gamla verandan och satte upp. Tanken är att hela hallen utom väggen mittemot dörren skall kläs med vitmålad pärlspont för att få den rätta känslan när man kommer in i vårt skogshus. Väggen skall tapetseras med en fondtapet, gärna något som knyter an till huset och naturen.

Hittade denna tapet bland nyheterna våren 2009 designad Sequoia Wellington inspirerad av skogen och dess växter. Visst är den härlig?!



Fann även en annan vårnyhet från Cole & Son som heter "Torcello" - liknar de liljor vi brukar ha i trädgården om sommaren och skulle nog ge en lugn och mysig touch i hallen.



Lite mer vågat och färgglatt är "African Tree", också den från Cole & Son. Tror inte att den skulle gå hem hos Magnus, men visst påminner den om lite allmoge och kurbitsmålningar från Dalarna? Den borde snarare heta nåt i stil med "Swedish spring" eller "Flowerpaint"!



Inredningstrender 2009 vad gäller att dekorera väggarna verkar dra åt det organiska hållet. Slingrigt, lite mindre färgsprakande och mysigare än de glänsande guld- och silvertapeter vi sett det senaste året. Intressanta strukturer som sammet är återigen på frammarsch liksom matt och blankt i kombination.

Vi får se vad som dyker upp hemma hos oss under våren - återkommer med uppdateringar!

"Wherever I lay my hat, thats my home"
Sting

(Foto: Kubooa samt Cole & Son)

SKÖNA SÖNDAG

 2009-02-08 l 13:13:12

Idag har vi varit och hämtat två pardörrar på Carlskrona Byggvård i Marielund utanför Karlskrona. Vi köpte dom egentligen för mer än ett år sedan, men eftersom verandabygget drog ut på tiden och det var tänkt att vi skulle ha dom som innerdörrar där, så har det inte blivit av att vi hämtat dem. Men idag åkte de hem. Det är jättefina och på hemvägen bestämde vi raskt att vi skall ha dem som pardörrar i köket ut mot köksaltanen istället. Det är ett stort parti som man kan sätta glas i och det behövs för att köket skall bli så ljust som möjligt. Har inget foto på dom ännu, men det kommer.

Istället kommer det här ett foto på de smarriga Cupcakesen som jag gjorde igår. Vi smaskade i oss varsin (ja, Magnus också för han kunde inte motstå frestelsen - han får hålla igen resten av veckan istället!) igår kväll.



Solen skiner för första gången på år och dar känns det som. Skönt, för inspirationen att göra något överhuvud taget är på 0 och då behövs lite "sunshine" som en knuff i rätt riktning.

"You are my sunshine
my only sunshine
you make me happy
when skies are grey"

(Foto: privat)


LÖRDAGSMYS FÖR TVÅ

 2009-02-07 l 20:42:57
Vi lagade fläskfilé ikväll - helstekt i ugn med gratäng på blomkål, färska champignoner och ost. Gott-gotti-gott-gott!!! Till det blev det ett glas Lindemans Bin 50 Shiraz från 2007 som också var helt utsökt. Enligt Vinguiden.com kan doften beskrivas som fruktig, aningen rökig med viss kryddighet, inslag av mörka bär, smörkola, vanilj och fat. Smaken är fruktig, aningen bränd smak med viss kryddighet, inslag av skogsbär, fat och vanilj. Vad vet jag, tyckte helt enkelt om det! Artikelnumret på Systemet är 6374 och en flaska kostar 77 kr. Gillar för övrigt Lindemans viner till tusen! På bröllopet hade vi Lindemans Bin 45 Cabernet Sauvignon. Många som vanligtvis inte tycker om rött vin tyckte att det var supergott och det tycker vi med. Kommer inte ihåg när vi smakade det första gången men det har hängt med ett par år.



Hann också med att sno ihop några små Cupcakes - dessa läckra godsaker som jag inte kan få nog av vare sig det gäller att äta eller att titta på! De är så vackra och finns i tusen olika smaker, färger och utformningar. Ikväll blev det Cupcakes med choklad, choklad, choklad. Gjorde en djupdykning i skafferiet och hittade 70 procentig bakchoklad som jag hackade och hällde i smeten - mums! GI-diet i all ära, men de som följer sträng GI ska nog titta bort en stund nu, för dessa små vänner innehåller farligt mycket socker!!!



Chokladcupcakes
ca 20 st

100 g smör
2 dl socker
2 ägg
4 dl mjöl
2 tsk bakpulver
1 msk kakao
1 dl mjölk eller grädde

Rör smör och socker pösigt, förslagsvis med elvisp. Rör i ett ägg i taget. Blanda de torra ingredienserna och rör i äggsmeten tillsammans med mjölken. Klicka i muffinsformar (ta gärna dubbla formar så att cupcakesen inte flyter ut) och grädda i ca 20 min i 175 grader. Går bra att frysa in. Jag gjorde även en chokladsmörkräm och spritsade på mina Cupcakes. Oh-la-la!



Nyfiken som hon är kom Skrållan-bollan och ville kika på vad jag höll på med. Det bästa när jag bakar eller lagar mat är att sitta på en stol bredvid och hoppas på att något smaskens trillar ner på golvet. Att djur ska vara så nyfikna! Eller så är det den goda doften. Hon är fullkomligt galen i grädde och choklad (ja, jag vet att det inte är bra för djur att äta choklad men i ett obevakat ögonblick så tog hon sig ett smakprov en gång!).



Mätta och glada ska vi sätta oss och titta på "Whole 10 yards" innan vi knoppar in för kvällen. Älskar Bruce Willis som halvgalen torped - han är som bäst när han gör komedi!

Godnatt!

(Foto: privat)

HÅRTUSSAR

 2009-02-07 l 14:31:41

Nu har jag tappat tålamodet med lilla Skrållans hår som ligger överallt! Det fastnar på kläder, stolsdynor, mattor, strumpor, soffor, sängar - ja allt!!! Så nu är det vårstädning som gäller. Först och främst skall katten bli av med så mycket päls som möjligt. Sagt och gjort, iväg och köpte en karda från Catman som är en slags specialdesignad borste med vinklade metallborst och plastknoppar. Väl hemma jagade jag katt in och ut mellan stol- och bordsben för att testa den. Jisses, va effektiv den var!!! Efter två, tre borst satt det en jättetuss katt i kardan och efter ytterligare tre borst vad den full!



Superbra köp om du frågar mig!

Tyvärr kan man inte själv bestämma när katt vill borstas. Efter en liten stund bar det av in i sovrummet, upp i sängen och in under täcket där hon nu ligger och tror hon gömmer sig. Hmm, får väl vänta en stund med fortsättningen, men katt SKA bli av med vinterpälsen denhär helgen! Annars vet jag inte vad jag gör...

It's raining cats and dogs...

(Foto: www.dogman.se)


HÄRLIGA ULRIKA!

 2009-02-06 l 18:50:28

Måste bara slå ett slag för en jättebra GI-kokbok som jag fallit pladask för - "GI för hela familjen" av Ulrika Davidsson (ICA bokförlag)! Magnus fick den i födelsedagspresent av mamma och där finns allt mellan himmel och jord: hur olika näringsämnen påverkar kroppen, tips på vad man bör ha i sitt skafferi/kyl/frys, en massa lätta recept för Frukost, Bröd och bakverk, Förrätter, Varmrätter, Snacks och mellanmål, Efterrätter, Dipp och såser, Utflyktsmat och Kalas.



Just nu plöjer vi igenom den och testar diverse tillbehör till våra vanliga "favvisar" i köket; köttfärslimpa, hamburgare och kyckling. Visste ni t ex att det är toppengott att lägga sojabönor blandat med hackade körsbärstomater och svarta oliver runt köttfärslimpan medan den "bakas" i ugnen?! Nu vet ni det!

(Foto: Malte Danielsson)


ÄNTLIGEN FREDAG

 2009-02-06 l 16:56:27
Äntligen fredag och Let's Dance! Jag vet inte vad det är med det programmet, men jag blir jätteglad av att se det! Tänk om man fick vara med där och lära sig dansa som Tobias, Helena, Annika och alla de andra. Tänk att kunna kontrollera sin kropp till 100% som de gör - wow!

Annars är det en vanlig, regngrå fredag i skogen. Har läst Cattas senaste "Allt i hemmet" och blivit inspirerad till tusen. Där fanns så mycket gulliga prylar att ha i köket.

Titta bara på denna underbara bakpenseln i silikon som kommer från Inreda.com!



Eller dessa söta skärbrädorna från Mingla design. Skulle sitta fin-fint till vårt nya kök (när det nu blir klart!).



Ååå, när vårt nya kök är klart ska jag baka och laga mat som tusan! Jag har så många bra bak-recept från mormor som ju hade bageri. Hon var en fena på både bakverk och mat och intresset har gått i arv till lilla mig. Tänkte jag skulle leta upp ett bra recept på semlor att baka till mina kära arbetskamrater nästa vecka. Om det är någon som har ett bra recept får ni gärna höra av er!

Man tager vad man haver sa Cajsa Warg!

(Foton från www.alltihemmet.se)

PRESENTEN

 2009-02-04 l 19:34:45


Har ju glömt att tala om vad Magnus fick i 6 måndaders bröllopspresent! Det blev ett litet "collage" med foton på honom och mig och en tändsticksask med ett kul citat:

"Marriage [márrij] n. wedlock, to tie the knot;
the union of man and woman as husband and wife,
the perfect match"

Jag tyckte det var lite gulligt detdär med "perfect match". För det är så det känns! I övrigt inget firande eftersom vi båda var jättetrötta efter en hård dags slit och släp.

Nu ska jag (som vår vän Henrik så väl uttrycker det) "koma" framför TV:n ett tag så Magnus får låna datorn lite. Det är strunt att inte ha varsin dator utan behöva turas om hela tiden. Dagens I-lands problem:-)

Det är att göra en god gärning
utan att tänka på
att det är en god gärning.
Källa:
Nalle Puh

(Ja, jag vet, jag har snöat in lite på Nalle Puh just nu men han säger ju så söööta saker!)

(Foto: privat)

MAJSBURGARE

 2009-02-04 l 19:13:10



Dax för ett GI-recept som jag provat på idag. Hittade det på en blogg om GI (kommer tyvärr inte ihåg adressen - sorry - ska lägga det på minnet till nästa gång!). Det var lite trixigt att få burgarna att hålla ihop, men om man gör dom små och inte har för bråttom att vända dem så blir resultatet perfekt! Ursprungsreceptet innehåller fetaost, men eftersom jag är laktoskänslig så tog jag vanlig hårdost.

Majsburgare:

2 burkar majs (ca 600 g)
2 ägg
riven ost efter behag (!)
salt, svartpeppar och örtkryddor
smör att steka i

Mixa 2/3 av majsen med äggen. Tillsätt resten av majsen och den rivna osten. Smaka av med salt, svartpeppar och örtkryddor. Hetta upp en rejäl klick smör i en stekpanna och stek majsburgarna på medelvärme på båda sidor tills de fått fin färg. Servera gärna med färgglad coleslaw och stekt kycklingfilé.

Färgglad coleslaw:

rödkål
vitkål
creme fraiche
fransk senap
majonnäs

Strimla rödkål och vitkål fint och blanda med önskad mängd av creme fraiche, fransk senap och majonnäs. Gott tillbehör!

När du tar en liten smakbit av något hos en vän,
ät då inte så mycket att du fastnar i dörren. Källa:
Nalle Puh

(Foto: privat)


6 MÅNADER!!!

 2009-02-01 l 10:20:44

Imorgon måndag firar vi 6 månader som man och hustru!!! Trodde inte det skulle kännas annorlunda när man gift sig, men det gör det konstigt nog. Vi "hör ihop" på nåt sätt och det är mysigt att säga "min man" om M.

Frågan är bara vad man ska hitta på att överraska med när vädret är uselt och det är vanlig måndag...



Choklad går ju inte men kanske nåt skrivet?! En liten dikt om hur mycket M betyder för mig och särskilt nu när det är grått och trist. Ska grunna på detta idag.

Jag älskar överraskningar! Det är kul att bli överraskad, men ännu roligare att överraska! Att se en person som inte förväntat sig något som plötsligt fått något att bli glad och förväntansfull över, det ger en speciell känsla.

You know I love you, I always will
My mind's made up by the way that I feel
There's no beginning, there'll be no end
'Cause on my love you can depend

Reg Presley


RSS 2.0