LÄNGTAN TILL HELGEN...

 2009-04-29 l 20:42:17

Sitter just nu och längtar efter en solig frukost bland frukt och bär igen. Det har inte blivit mycket bloggande på sista tiden, men era glada kommentarer värmer i en kontorsråttas hjärta efter en hård dags slit!

Får tänka på något roligt...I lördags och söndags satt Magnus och jag och åt frukost på vår baksida. Varmt och skönt! Vi har tagit ner två stora granar så morgonsolen börjar stråla över baksidan redan vid 8-tiden på morgonen. En fin duk som jag fått av min farmor som hon hade hos sig när hon hade torp på landet får hänga med när utemöblerna har burits fram och används flitigt vid alla fikapauser (och soliga frukostar!). Den har ett underbart mönster med päron, jordgubbar, blåbär, smultron och annat smått och gott och jag blir verkligen GLAD av att ha den framme!!!

Undras bara vem som har designat mönstret?

Är det någon som känner igen det får ni jättegärna höra av er. Det hade varit hur kul som helst om det fanns andra grejer med samma mönster, typ dynor, porslin etc.

Hoppas ni får en jättebra valborgsafton imorgon och en superskön långhelg!!!

(Foto: Skogshuset)

RECEPTET

 2009-04-29 l 08:04:28

Vi hade det trevligt i måndags kväll och åt gott. När vi kom hem hängde det en påse med Stroopwaffles och roliga cupcakeformar på dörren - direktleverans från Holland eftersom Mange och Nilla varit hemma på blixtvisit under helgen. Så desserten behövde jag inte tänka på - vi åt Stroopwaffles så det stod härliga till - mums!!!

Igår blev det en konstig kväll. Först ringde frissan och undrade var vi var. Vi hade tydligen båda klipptid kl 16 som vi inte skrivit upp någonstans! Brukar aldrig glömma sådant, får skylla på jobbet *hihi*. Sen blev det till att köra till Magnus föräldrar eftersom det skulle komma en spekulant på firmans husvagn som de ska sälja (någon intresserad???) så där rök hela kvällen. Ibland blir det inte alls som man tänkt sig, men det är bara att ta nya tag idag!

BESÖK OCH BLOMKÅLSGRATÄNG

 2009-04-27 l 17:38:11


Fy attan va det har varit hektiskt idag! Det lilla jag hann att vila upp mig igår eftermiddag är som bortblåst helt och hållet. Tur att jag har en "anledning" att gå hem från jobbet idag eftersom vår vän Henrik kommer på besök och stannar över tills imorgon. Han är här nere och arbetar några dar och passar på att kika förbi - trevligt med spontanbesök!


Så det blir en av våra favoriter till middag. Blomkålsgratäng och grillat! Blomkålsgratängen är hur enkel som helst och går att variera med olika kryddningar, t ex tex-mex eller vitlök. Just ikväll blir det vitlök eftersom jag känner att jag kanske håller på att ryka på en förkylning (inte så konstigt om man bara jobbar och jobbar och aldrig får ta det lugnt!). Ursprungsreceptet kommer från duktiga GI-Ulrika (har skrivit om henne innan här) men som vanligt blir det ju lite egna variationer (receptet kommer lite senare - jag lovar!).


Hoppas helgen varit till belåtenhet för er andra och att ni hunnit njuta riktigt mycket i solen!!! Ser fram emot den 6 maj då alla mina deadlines skall vara överstökade. Då ska jag gå hem halv fyra varje dag *hihi*.

(Foto: Skogshuset)


GRÄDDBULLAR

 2009-04-26 l 10:19:48


Som på så många andra platser i vårt avlånga land har det varit SOL över Skogshuset hela veckan! Synd bara att man suttit inne i stan på ett kontor framför en dator och ett bokslut hela tiden *mummel*.

Tyckte synd om mig själv i fredags och innan jag körde hem gick jag och köpte dessa läckra Gräddbullar att smaska på med min älskling. Har faktiskt aldrig testat att göra själv, men blev så sugen att jag satte mig för att leta i böckerna efter något liknande och hittade då detta recept. Om någon testar innan mig får ni gärna meddela hur det gick!

Goda Gräddbullar!
♥ 8 gelatinblad
♥ 6 äggvitor
♥ 2 dl socker

Garnering:
♥ 300 g ljus choklad
♥ 2 dl kokosflingor

Lägg gelatinbladen i blöt i vatten i en rymlig skål. Vispa vitorna till hårt skum med elvisp (se till att ingen gula kommer med bara!). Tillsätt sockret lite i taget under fortsatt kraftig vispning. Krama ur gelatinbladen och smält dem på svag värme i en kastrull och blanda sedan ner i smeten. Spritsa ut smeten på smörpapper. Antar att en rundtyll passar bäst, men det går antagligen lika bra med att klicka med två större matskedar. Testa! Låt Gräddbullarna stelna i kylen medan chokladen smälts i mikro eller över vattenbad. Pensla de väl stelnade bullarna med smält choklad och strö över kokosblandningen. Låt läckerbitarna stelna innan de avnjuts.

Ljuvligt goda var dom även om mina var köpta!

Sitter på altanen under ett parasoll och har precis avslutat frukosten. Lite till jobb väntar, men det kan jag sitta ute och göra. Teknikens under med trådlöst internet och en laptop.  Så idag är det bara lite synd om mig!

(Foto: Skogshuset)


UTMANAD!

 2009-04-24 l 20:01:16


Idag har jag fått en UTMANING av söta Sofia som bloggar om allt och inget (hennes egna ord!). Den går ut på att besvara frågorna, utmana utvalda bloggare samt lämna en kommentar hos dom, tala om att dom blivit utmanade och berätta för den som utmanade dig att du gjort utmaningen. Kul sätt att lära känna sina blogg-vänner lite mer!


Här kommer mina svar på frågorna:


Vilken mat äter du ofta?
Kyckling! Går ju att variera i det oändliga - grilla, steka, marinera och stoppa i sallader, grytor, gratänger...Favoriten är Italiensk pastasås med kyckling, soltorkade tomater och spenat (får väl slänga upp receptet någon dag!).


När du är på kalas, är du den som sitter, eller hjälper du till med att duka av?
Typiskt - jag är nog den som studsar upp och hjälper till att duka av...och duka fram! När vi träffar våra vänner brukar vi oftast laga mat ihop och då hjälps vi åt med det mesta. Laga, duka fram, äta(!), duka av och diska. Känner mina vänners köksskåp som mina egna när jag tänker efter!


Vart sitter du helst när du bloggar?
Vårt mysiga vardagsrum i vår gröna, sköna Ektorp med en brasa i kakelugnen. Vi är lyckligt lottade och har två kakelugnar - en i vardagsrummet och en i matrummet. Dom är mycket gamla och flyttades hit till Skogshuset från en lägenhet inne i stan på 40-talet och vi älskar dom!


Köper du trisslotter ofta?

Inte jag, men Magnus! Han vinner dock ALDRIG nåt, men har vunnit mig istället...Otur i spel, tur i kärlek!

Vilken stad eller land har varit din bästa semester? 
Å, va svårt! Midsommar med vännerna Mange och Nilla i Barcelona för snart två år sedan var en höjdare som vi pratar om än. Seoul med Magnus var som att kliva in i en helt annan värld - hitech i finanskvarteren för att på lilla tvärgatan se koreanerna sitta på trottoaren och äta ris med pinnar. Gotland och Wisby är alltid lika underbart - hälsa på släkten, strosa runt bland ruiner och rosor och bara hålla handen. Kan inte välja så jag tar alla tre! Men hur fantastiska alla de andra är så är det nog ändå en stad som slår dom alla på sommaren...
Stockholm i mitt ♥!

Vilken TV kanal tittar du mest på?

Kanal 5 och TV4+.  Fast jag kom just på att House går på TV4! Men det blir mest inrednings- och matprogram såhär års för att få inspiration till hus och kök.


Jaha, hoppas ni fått veta lite mer om mig! Skulle vilja skicka till några som jag nyligen träffat på i bloggvärlden och så några som hängt med ett tag.


Så mina utvalda blir...

Jessica - För att hon har så många bra maträtter som jag försöker hinna testa i köket. Magnus är numera proffs på hennes kycklinggratäng!
Verkar även dela mitt öde med att måla hus...

Emilie - En fena på att baka bröd och har en nyvunnen läsare i mig!

Natasha - Rena rama lexikonet om man vill samla information inför en tripp till Amsterdam - vackra och roliga bilder!

Sofia: Nyfunnen bloggerska som också är i husbyggartagen och visar underbara bilder på sitt hem. Inspirerande till max!

Brossan - För att jag tycker att du ska blogga lite mer än en gång i månaden!


JAG ♥ RÖDBETOR

 2009-04-23 l 12:06:27

Utesäsongen är i full gång och i Skogshuset har det grillats på löpande band. Jag antar att ni andra också njuter i fulla drag av att kunna sitta i solen och äta både lunch och middag på altanen (eller ha en picknick i parken för den delen)?!

Favoriten till grillat just nu är rödbetor - kokta, ugnsstekta, rostade etc. Fick ett tips om att smör- och honungsglasera kokta rödbetor lite snabbt i en stekpanna innan servering och häromkvällen testade vi detta. Jag säger bara wow, vilka smaker!!! Tillsammans med grillade kycklingklubbor, coleslaw och rostade solroskärnor blev detta rena festmåltiden. Ett annat tips som "moster" Ann-Marie kom med i förra inlägget är att testa kokta små rödbetor med fetaost hoprörd med lite tryffelolja. Mmmmm - det låter som en dröm!

Mina smör- och honungsglaserade rödbetor gjorde jag såhär:
Koka rödbetorna hela med en buljongtärning tills de blir mjuka. Skala och dela i mindre delar. Hetta upp en stor klick smör i en stekpanna och glasera rödbetorna tillsammans med en lite god honung några minuter. Servera med lite rostade frön.

Svårare än så behöver det faktiskt inte bli, eller hur?!

(Foto: Skogshuset)

CHILISOPPA

 2009-04-22 l 07:48:05

Ibland tar ingredienserna i skåpen slut och i veckan var det just ett sådant tillfälle hemma hos oss. Vad skulle vi äta? Gjorde en "CW" (Cajsa Warg) och snodde ihop en varm och god soppa med mycket smak av chili, tabasco och parmesan.

Chilisoppa á la minute

1 gul lök
2 stjälkar selleri
1 morot
1 burk kidneybönor
1 burk Mutti finkrossade tomater
chiliolja att steka i
kayennepeppar, salt, chilipulver
parmesan
3 dl vatten
4 droppar tabasco

Skala och hacka löken fint och fräs några minuter i chiliolja. Strimla selleri och morot fint (riv ev moroten på grövsta sidan på ett rivjärn) och låt fräsa med. Häll över fräset i en gryta och tillsätt Mutti finkrossade tomater, vatten, kidneybönor, kryddor, tabasco och lite parmesan. Låt koka ihop under lock ca 20 minuter eller tills morötterna blivit mjuka. Servera tillsammans med riven parmesan och GI-knäcke.

Jag gillar att använda smaksatta oljor i maten, t ex chiliolja eller tryffelolja. Vilken olja föredrar ni att använda i matlagning - smaksatt eller naturell?

(Foto: Skogshuset)

FALURÖD

 2009-04-20 l 18:57:32

Helgens bestyr har bestått i att bl a måla undertaket på vår utbyggda veranda/entré till Skogshuset. Efter mycket om och men bestämde vi oss förra året för att måla huset med Falurödfärg, men det var inget lätt beslut vill jag lova.

Skogshuset är från början blått (!) med liggande panel och på 70-talet bytte man färg till ljusgrön och stående panel. Vi gillar gröna hus skarpt och var först inne på att behålla det gröna men måla fönster och dörrar engelskt röda. Hur det nu var så hittade vi aldrig någon riktigt bra grön nyans (hela ena kortsidan ser ut som en färgpalett av olika gröna nyanser från hemsläpade provburkar!) och när vi dessutom läste ett färgtest som en ledande försäkringsfirma gjort kunde vi lugnt konstatera att INGEN färg håller vad den lovar beträffande algpåväxt o dyl.

Det var då vi bestämde oss för den gamla hederliga och välbeprövade Falurödfärg. Still going strong skulle man kunna säga! Om det är någon som är sugen på att svänga ihop en egen balja med färg har ni här receptet som kommer från Falurödfärgs egen kokbok:-)

Koka upp 28 liter vatten
Rör ut mjölet i 5 l vatten och vispa ner det
Låt koka under omrörning i 15 minuter
Tillsätt pigmentet och järnvitriolen
Koka under omrörning i 15 minuter
Tillsätt linoljan
Koka i ytterligare 15 minuter under omrörning
Tillsätt ev ca 2 dl såpvatten för bättre emulgering (lösning) av linoljan

När färgen svalnat är den målningsklar.

(Foto: Skogshuset med bild från falurödfärg.se)


BULLAR, BULLAR!

 2009-04-19 l 18:31:08

Jag är inte superförtjust i att baka saker som ska ha jäst i degen. Det tar ju så lång tid tills man får smaka gottigheterna eftersom det ska jäsa mycket och länge! Men dessa bullar är mina favoriter - de ska bara jäsa en gång. Mormor brukade göra dom släta, men jag föredrar att göra dom som kringlor med lite pärlsocker på toppen. Jag tror ursprungsreceptet är från Sju sorters kakor, men alla lägger vi till och drar ifrån och här kommer min version!

Mormors goda bullar

100 g smör
♥ 1 dl grädde
♥ 2 dl mjölk
1 dl socker
50 g jäst
2 tsk malen kardemumma
8 1/2 dl vetemjöl
1 ägg till pensling
pärlsocker till garnering

Smält smöret och häll i grädde och mjölk. Låt det bli 37 grader (kolla gärna med köttermometern - det brukar jag göra!). Blanda i socker och jäst. Jobba in mjölet, först hälften genom att vispa och sedan resten genom att knåda. Dela i 16 bitar och forma dom till kringlor eller gör släta bullar. Lägg dom på plåtar med bakplåtspapper och jäs i en halvtimme. Pensla med vispat ägg, strö över pärlsocker och grädda mitt i ugnen i ca 5 minuter.

Det är tur det är jobbvecka igen - vi har ätit så mycket smaskens i helgen så hälften vore nog! Först fredagskväll hos Max, Nettan och barnen med tacos och godis, sen lördagsfika mellan målning av hus och idag fika vid Mörtsjön med Catta, Olle och deras barn. Puh!

Men visst är fika gott?!

(Foto: Skogshuset)

ANLEDNING ATT FIRA

 2009-04-18 l 19:33:40


 Idag har vi två saker att fira i Skogshuset!

Dels har Magnus i veckan fått sitt företags nya hemsida färdig med tillhörande internetshop (han håller på med antenn-och parabolteknik så ni läsare kanske inte tycker det är så intressant, men era gubbar kanske gillar det!) och dels har Skogshuset fått en award av Hallon & Blåbär för en bra blogg & personlighet! När jag kom in idag med målarfärg över hela mig såg jag denna lilla utmärkelse och jag blev jätteglad!!! Det är så roligt att blogga om vad som händer hos oss i Skogshuset och efter detta blir det ännu roligare - tusen tack Jessica för all inspiration och smarriga "reseft":-)

Eftersom jag är illtrött efter dagens huspysslande så orkar jag tyvärr inte sno ihop någon tårta att fira med, men om jag skulle orkat skulle jag velat göra en prinsesstårta som denhär fina från Bombadill! Där finns mycket mumsigt vill jag lova, men det kanske blir en aning luddigt och svårsmält eftersom allt är gjort i tyg...

Den fina awarden skulle jag vilja skicka vidare till några bloggare som jag uppskattar alldeles särskilt och som jag är en flitig besökare på (förutom Hallon & Blåbär förstås!).

Leila bakar: för roliga och ibland lite tokiga recept på livets frestelser - kakor
Hello Sugar: för vackra och alldeles underbara cupcakes - ögongodis!
Chez Sofia: för det min "sommeliervän" Jonas lärt mig uppskatta - vin och ost
Anci: för roliga projekt och tankar
Molly: för att du alltid verkar vara så sprudlande glad och flitig



(Skicka vidare denna Award till någon ni tycker behöver den. Kopiera bilden och lägg den i ett inlägg. Skriv vilka 5 ni vill ge denna award till och länka dem. Skriv sedan i deras bloggar att ni gett dem en award!)

Ha nu en fortsatt trevlig helg!


CUORENERO

 2009-04-17 l 06:43:56

Chokladen (en sort som heter Cuorenero) som jag gav Magnus i påskpresent smakade vi av häromkvällen (ja, jag fick smaka jag med!) till ett glas portvin. Dom smakerna passar verkligen bra ihop - lite russinaktigt och sött ihop med 70%-ig choklad!

När jag var på chokladprovning för några år sedan lärde jag mig för första gången att uppskatta riktigt mörk choklad. Vi fick testa allt från mjölkchoklad upp till 90%-ig choklad. Det var verkligen en smakresa som hette duga! När vi testat den 90%-iga fick vi testa mjölkchokladen igen och till och med dom som i början av kvällen sagt att de minsann inte gillade mörk choklad fnös då åt mjölk-söt-slisket! Stämningen steg allteftersom vi smakade fler och fler sorter och tillslut var sorlet så högt så man trodde man var på krogen! Tydligen drack man förr varm choklad (vatten, riktigt mörk choklad och socker) i rusningssyfte och det lät verkligen som att vi hade druckit både ett och två glas vin och jag kände mig helt lycklig när vi gick från provningen. Tänka sig vad lite choklad kan göra!

Vilken choklad äter ni helst - mjölkchoklad eller mörk choklad?

(Foto: Skogshuset)

BBQ SALLAD

 2009-04-16 l 07:40:38

En pastaälskare som jag måste ha min veckoranson av pasta! I helgen grillade vi ju med grannarna och Magnus syster med familj och istället för potatiskroketter och klyftpotatis körde vi helt enkelt en riktigt kladdig pastasallad med turkisk youghurt! En succé hos dom vuxna (barnen föredrog dock korv med bröd!) eftersom jag dängt i mycket vitlök och smarrigt till de BBQ-grillade kotletterna!

Solig pastasallad till ca 10 hungriga pastaälskare
1 pkt fullkornspasta
1 purjolök
1 gurka
3 gula paprikor
3 vitlöksklyftor
1 spann turkisk youghurt
1/2 dl majonnäs
salt, peppar, chilipulver, socker

Koka pastan enligt anvisningarna på paketet. Strimla purjo, gurka och paprika i en stor bunke. Blanda vitlök, turkisk youghurt, majonnäs och kryddor i en separat bunke. Häll av pastan och kyl under kallt vatten i durkslag. Låt rinna av och blanda grönsaker, pasta och röran och servera till grillat kött och en bit baguette med pesto!

Vad brukar ni ha för tillbehör till grillat?

(Foto: Skogshuset)

PÅSKHELGENS PROJEKT!

 2009-04-15 l 17:52:10

Voilá - påskhelgens projekt!

Eftersom vårt hus är från 1880-talet så ville vi hitta tidsenliga fönster till vår nybyggda veranda på framsidan. Hittade då dessa vackra bågarna på Carlskrona Byggvårdsbutik förra året med tillhörande pardörrar.  Jag ägnade förra sommaren åt att skrapa färg från åtta fönsterbågar och nu i påskhelgen har jag även oljat och vitmålat dom. Nästa steg blir att lämna dom till Byggvårdsbutiken för att sätta i antikglas så det blir riktigt grannt!

Annars blir det TV för min del ikväll - Roomservice med Dregen och Leila på landet med grillade räkor, regnbågsforell, kräftkok och en smarrig Cheescake med mascarpone. Längtar redan efter att krypa upp i soffan med en kopp grönt thé...

Trevlig kväll!

SCONESDAX

 2009-04-14 l 07:50:32

Jag har en gul anteckningsbok som jag har haft sedan jag var liten. Den har jag döpt till "Glada vänners recept" och nuförtiden är den rätt nött i kanterna och lite fläckig, men gömmer skatter vill jag lova! Där har barndomskompisar och gamla släktingar skrivit ner sina bästa tips och recept på både kakor, mat och bak.

Detta recept på scones med solrosfrön vet jag faktiskt inte vet vem som skrivit dit, men gott är det tillsammans med lemoncurd och thé en solig förmiddag! Ljuvligt goda och ett (om jag får säga det själv!) nyttigare alternativ till rostbröd.

Blanda mjöl, salt, bakpulver och solrosfrön i en skål. Fördela fettet med fingertopparna till en grynig massa. Tillsätt filen och rör snabbt ihop allt till en deg. Dela degen i två delar och lägg dom på en smord plåt. Platta med mjölad hand ut varje del till en rund kaka. Skåra varje kaka korsvis i fyra delar. Grädda i 250 grader i ca 10 minuter. Bryt isär varje kaka till 4 scones och dela dem.

Ps - Detta har någon skrivit längst fram i min lilla gula bok:
"Tack någon för tryckkonsten
och kokkonsten
och människans längtan till varandra"

(Foto: Skogshuset)

LAMMFÄRSBIFFAR MED RÖDBETSSALLAD

 2009-04-13 l 09:18:56

När vi var hos Mamsen på långfredagen blev vi bjudna på jättegoda lammfärsbiffar (receptet på biffarna hittar ni här). Hon hade lite småplock som hör påsken till och vi åt så vi blev proppmätta! Eftersom hon gjort ett stort lass med biffar fick vi med oss några hem att ha till lunch och idag testade vi att göra rödbetssallad med fetaost och vitlökssås till. Underbara smaker ihop med lamm att avnjuta i solen tillsammans med min gotlänning:-)!

Rödbetssallad med feta
1 kg färska rödbetor
1 grönsaksbuljontärning
1 pkt fetaost
valnötter "efter behag"

Koka rödbetorna hela i vatten med buljongtärningen tills de blir mjuka. Skala och dela rödbetorna i fyra delar. Smula över fetaost och valnötter direkt på tallriken.

Vitlökssås
2 dl creme fraiche
1/2 dl majonnäs
1 vitlöksklyfta
örtsalt

Blanda ingredienserna och låt stå kallt medan rödbetorna kokar.

Lördagskvällen bjöd på lax inne hos grannarna Jimmy och Carola. På söndagen var dom inne och hjälpte oss med att få upp en stor balk till vår övervåning och deras två barn och jag satt på första parkett med saft och bulle när dom tillsammans med Magnus slet och drog och lyfte med deras traktor. "Pappa kommer att trilla ner" var Hugos kommentar när Jimmy som stod i traktorns skopa försökte skjuta upp balken till Magnus och Carola som stod på övervåningen. Nu gjorde han inte det utan vi bjöd in dom på smoked hickory barbeaque på kvällen tillsammans med Magnus syster och hennes familj. Skön påsk i glada vänners lag!!!

(Foto: Skogshuset)

RÅGBULLAR

 2009-04-11 l 10:33:43

Flitens låga brann i Skogshuset på långfredagen ikapp med att solen sken vilket innebär att jag numera har en praktfull "bonnabränna" på både nacke och armar! Inte tänkte väl jag på att sätta på solkräm den 10:e april heller?! Men mina illröda armar har numera en lätt ton av grisskär och dethela kommer nog att lägga sig såsmåningom.

Jag målade både fönster och vindskivor till vår nybyggda glasveranda på framsidan och Magnus satt på taket och lade ribbor till teglet. Grannarna var också ute och målade och vid lunch blev vi inbjudna på korvgrillning - mysigt!

Nu när det är så många som är långlediga kan det kanske passa med långfrukost och ett gammalt recept jag kört i många år är detta på Rågbullar. Dom är mycket lättbakade eftersom det är bakpulver i degen och passar bra tillsammans med en kopp thé på uteplatsen innan dagens aktiviteter drar igång.

Rågbullar ca 8 stycken
4 dl rågmjöl
4 tsk bakpulver
1 tsk salt
1 msk farinsocker
1/2 dl russin
3 dl gräddfil eller filmjölk

Blanda ihop mjöl, bakpulver, salt, farinsocker och russin i en skål. Häll i gräddfilen och jobba ihop till en kladdig deg. Baka ut till 8 små bullar på mjölat bakbord och lägg på en smord plåt. Grädda mitt i ugnen i 200 grader ca 10-15 minuter. Servera genast!

Trevlig lördag!

Ps - Va mycket roligt ni lägger i era påskägg - många variationer!!!

(Eget collage)

CHOKLAD I PÅSK

 2009-04-09 l 07:03:00

Jag kan nästan inte tro att det är sant - efter jag gått hem från jobbet idag ska jag få vara hemma fyra dagar i rad!!! Visserligen var det ju bara två veckor sedan vi var lediga sist och åkte till Holland, men det är nåt särskilt med att få vara hemma! När man jobbar så mycket som jag gör uppskattas detta verkligen.
 
Appropå Holland så hittade jag en helt galet härlig affär där knökfull med köksprylar i min smak; vackra bestick, porslin, små roliga onödiga burkar, egentillverkat ekologiskt godis, handgjorda borstar och tvålar, trädgårdsredskap och påsksaker.

Påsk heter tydligen "Pasen" på holländska och de onödiga men urgulliga äggvärmarna ovan fanns där tillsammans med en hel massa annat kul. Såhär i efterhand skulle jag gladerligen köpt hela affären, men jag får be Nilla som bor där att ta med min önskelista och shoppa loss till mig.

Köpte lite grejer till Magnus påskägg bl a en (alltför dyr!) choklad från Cuorenero med kakaobönor från Bolivia. Cuoreneros choklad är tydligen alldeles speciellt god då framställningsprocessen tar ca 200 timmar (!) om jag förstått saken rätt. Ska bli kul att testa!

Påskgruppen har förresten Magnus släkting Ann-Marie gjort. Visst är den fin?!

Vad lägger ni i era påskägg?

(Foto: Skogshuset med bild från dille-kamille.nl)

SALSA PÅ SPISEN:-)

 2009-04-08 l 07:22:15

Såg ett smarrigt recept på egen tacosås hos Hallon & Blåbär häromdagen och tänkte jag skulle testa det till middagen. När jag började rota i skåpen insåg jag rätt snabbt att jag saknade både tacokrydda och jalapenopeppar, så det blev en "Cajsa Warg" - jag tog vad jag hade!

Bra alternativ till köpt tacosås eller salsa blev det med Muttis finkrossade tomater som jag äntligen har hittat i affären (har hört så mycket om dessa små tomatburkar!). Dom innehåller endast mogna, italienska tomater som odlats miljövänligt och konserveras samma dag som de skördas. Det var första gången jag testade dom och doften var ljuvlig!

Skogshusets salsa
1/2 gul lök
2 stjälkar selleri
1 klyfta vitlök
1 spansk paprika (röd)
1 burk Mutti finkrossad tomat
olivolja
1 msk vit balsamico
1 msk honung
4 stänk tabasco
salt & peppar
chilipeppar
paprikapulver
cayennepeppar

Jag hackade gul lök, selleri och spansk paprika i mindre bitar och fräste till i lite olja. Sedan tillsatte jag en riven klyfta vitlök och finkrossade tomater. Detta fick puttra några minuter tillsammans med vit balsamico, honung och tabasco. Till att sluta av det med gick jag loss på kryddorna "efter behag" och simsalapokus, så hade vi en god salsa till de ugnsstekta grönsakerna.

(Foto: Skogshuset)

MORGONMÜSLI

 2009-04-07 l 08:01:47

Efter alla sötsaker som bakats i Skogshuset de sista dagarna kommer det att gå åt pipsvängen med Magnus GI-diet. Han kan ju inte hålla fingrarna i styr utan måste smaka hela tiden! Så nu blir det lite nyttigheter istället.

Frukosten är ju dagens viktigaste mål och därför testade jag i helgen att göra en egenkomponerad, bastant müsli för oss att ha på morgonyoghurten. Man ska ju stå sig ett tag och nötter innehåller en otrolig mängd nyttiga fetter. Jag tog tranbär för att få en lite vuxnare smak, men russin går också bra om man gillar det bättre.

Skogshusets Tranbärsmüsli
200 g blandade nötter (jag tog mandel, hasselnötter och valnötter,
men det går även bra med andra nötter)
5 dl havregryn
1 dl solroskärnor
1 dl pumpafrön
1 dl kokosflingor
1 dl linfrön
3 dl vatten
3 msk rapsolja
3 msk honung
2 dl torkade tranbär

Sätt ugnen på 225 grader (gärna varmluft!) och hacka nötterna grovt .
Häll i en stor långpanna.
Tillsätt havregryn, solroskärnor, kokosflingor, linfrön och rör om.
Blanda vatten, olja och honung och häll över blandningen. Sätt in långpannan i ugnen i 30 minuter för att rosta müslin, men rör om då och då
för müslin bränns lätt om man inte ser upp!
Låt kallna och blanda ner torkade tranbär.
Förvara gärna i glasburk, som här på bilden från ett visst stort varuhus vi alla känner till!

(Foto: Skogshuset)

JORDGUBBSPAJ I APRIL

 2009-04-05 l 19:46:24


Har haft en ljuvlig helg med sol, sol, sol! T-shirt väder, leenden och skratt överallt!!!

Som hos så många andra i bloggvärlden blev det grillning i lördags. Vi har hembjudna till Alex och hans nybyggda altan tillsammans med Stefan och Åsa. Där vankades marinerad ryggbiff med Stefans goda franska potatissallad till. Jag åt nog tre omgångar av den - ska försöka pressa ur honom receptet nån gång!

Självklart är man tvungen att ha något sött och gott efter en grillkväll och eftersom svärmor lagt jordgubbar i vår frys så tog jag och gjorde oss en jordgubbspaj till dessert. Paj är nog min favoritdessert. Alla kan ta så stor bit dom vill och så kan man ta mer efter det! Så många olika varianter med crumble, smördeg eller vanlig pajdeg och så alla goda tillbehör: glass, vaniljsås, etc.

Detta receptet har jag även till äppelpaj, men jordgubbar är absoluta favoriten!

Recept på Världens godaste (och onyttigaste) jordgubbspaj!
(ursprungligen från Bettan Bus!)

Jordgubbar
250 g smält smör
2 1/4 dl mjöl
4 1/2 dl havregryn
2 1/2 dl råsocker
6 msk mörk sirap
6 msk mjölk
1/2 dl hackad sötmandel

Blanda samman ingredienserna i kastrull på låg värme och häll över jordgubbar i en form. 200 grader i 15 minuter långt ner i ugnen.

Strawberrydream! Vilken är er bästa dessert?

(Foto: Skogshuset)


1-2-3 KAKOR

 2009-04-03 l 19:52:11

Min moster Annika brukade alltid baka och fylla frysen med diverse läckerheter när vi var små. Ett av hennes paradnummer var 1-2-3 kakorna som är ett slags mandelmaränger med smörkräm emellan. Dom brukade hon alltid ha hemma och min bror kunde äta precis hur många som helst. En farlig liten kaka eftersom den är STARKT beroendeframkallande och dessutom riktigt enkel att göra.

Eftersom jag firat ett år på mitt nuvarande jobb denhär veckan (jag har världens gulligaste arbetskompisar!) samt har flyttat in i ett mysigt rum på kontoret med utsikt över parken tänkte jag att detta måste firas! Sagt och gjort, jag snodde ihop ett par stycken till mina kaktokiga arbetskamrater och hux flux, 1-2-3 kakorna på uppläggningsfatet försvann lika fort en avlöning på en fredag:-)

Jag vet, detta rimmar illa med GI-diet och andra nyttigheter, men jag kan helt enkelt inte låta bli att baka! Det är så roligt!!!

♥Helt oemotståndliga 1-2-3 kakor (ca 30 stycken dubbla)♥
Skålla och mal 200 gr sötmandel. Blandas med exakt 300 gr florsocker. Vispa 4 äggvitor hårt. Blanda och klicka på bakplåtspapper. Det blir ca 60 stycken (1 tsk storlek). Grädda i 10 min i 175 grader och låt svalna.
Till smörkrämen blandas 125 gr smör, 1-1/2 äggula och 2 tsk vaniljsocker kraftigt. Tillsätt 1 1/2 dl florsocker till lagom konsistens. Lägg ihop två och två med kräm emellan. Det passar också bra att smaksätta smörkrämen med valfri smak, t ex päronkonjak.

(Foto: Skogshuset)

Nu ska jag åka och hämta lille Magnus och sen blir det Thai - mums!

VÄLKOMNA!

 2009-04-03 l 19:01:08


Jag  vill bara passa på att hälsa alla nya läsare varmt välkomna hit till Skogshuset! Det är så roligt att så många vill dela min stora passion - att laga god och vacker mat med efterföljande sötsaker (i lagom dos!). Att blogga om detta tycker jag är jättekul!

För att inte missa några läckerheter kan jag tipsa om att det går att prenumerera på bloggen via Bloglovin!


FLYGANDE JACOB PÅ GI-VIS!

 2009-04-01 l 19:08:53

Idag blev det en gammal 70-tals klassiker i Skogshuset - Flygande Jacob! Jag gillar denna gamla goding skarpt för det går fort och är gott! Och nu har jag kommit på hur man gör den GI-vänlig också. Massvis med spansk paprikasallad till istället för ris.

Flygande Jacob för 4 stycken 70-talister (och andra hungriga med för den delen!)
♥ 1 grillad kyckling
♥ smör
♥ 1 paket bacon
♥ 200 g skivade champignoner
♥ 2 skivade bananer
♥ 2 dl vispgrädde
♥ 1/2 dl chilisås
♥ röd tomatpesto
♥ salt och vitpeppar
♥ jordnötter

Sätt ugnen på 225 grader och bena ur kycklingen. Dela den i mindre bitar och lägg i en smord form. Strimla och fräs bacon och svamp knaprigt. Fördela svamp, bacon och de skivade bananerna över kycklingen. Vispa grädden och rör ner chilisås, pesto, salt och peppar. Fördela blandningen över kyckligen och gratinera i ugn i ca 20 minuter. Garnera med jordnötter coh servera med fräsch spansk paprikasallad.

Kvällen är räddad för en trött ekonom och nu väntar slappande på soffan. Var och tränade igår och träningsverken börjar såsmått infinna sig...

Ps - Är det någon som vet varför det heter "Flygande Jacob"???

(Foto: Skogshuset)

RSS 2.0